Zelfgemaakte pasteibakjes

20 december 2016Dagmar

Heerlijke kippenragout pasteitjes. Een persoonlijke feestdagen favoriet in onze familie! Met dit recept tover je 8 plakjes diepvries bladerdeeg om in 6 zelfgemaakte goudbruin krokante pasteibakjes. Heerlijk met bijvoorbeeld romige kippenragout. Naast wat bladerdeeg heb je alleen nog wat ei en water nodig om zelf pasteibakjes te maken. Ik heb het recept voorzien van handige stap-voor-stap foto’s.

zelfgemaakte pasteibakjes

Dit heb je nodig voor 6 pasteibakjes
(voor 6 personen)

8 plakjes diepvriesbladerdeeg.
1 geklutst ei
water

Verder heb je nodig
2 ronde uitsteekvormen van 7 en 5 cm
extra bakpapier en een bakplaat

En zo maak je de bladerdeeg pasteibakjes 
1. Verwarm de oven voor op  220 graden (elektrische oven). Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op een met bloem bestoven werkblad. Verwijder de plastic velletjes. Leg 4 plakjes op elkaar en rol uit tot je een rechthoek hebt van ongeveer 20×35 cm. Herhaal met de overige vier plakjes bladerdeeg. Je hebt nu 2 grote plakken uitgerold bladerdeeg.

untitled-631
2.  Je kunt nu de vormpjes gaan uitsteken. Begin met het uitsteken van 6 bodempjes. Gebruik hiervoor de grote uitsteekvorm.

NB Zoals je op de foto kunt zien maakte ik in eerste instantie gebruik van een rol bladerdeeg met bakpapier. Uiteindelijk heb ik besloten het recept uit te werken met plakjes diepvries bladerdeeg.

untitled-632
3. Leg de bodempjes op een bakplaat met bakpapier en prik er gaatjes in met een vorm. Zo voorkom je dat de bodem al te zeer rijst tijdens het bakken.

untitled-633
4. Steek opnieuw met de grote uitsteekvorm een paar circels uit. Steek hier met de kleine uitsteekvorm weer circels uit. Nu heb je een rand. Strijk de randen van de bodempjes in met water en leg de rand er voorzichtig op. Druk voorzichtig aan.

Strijk elke rand in met water voordat je er een nieuwe rand oplegt. Ik gebruikte drie randen per pastei bodempje. Een volgende keer probeer ik ze eens met 4 randen voor een net wat hoger pasteitje.  Je hebt nog een hoop kleine circeltjes over. Strijk 6 circeltjes in met wat water en druk en een tweede circeltje op. Prik in met een vork bak ze mee. Dan heb je meteen bladerdeeg dekseltjes.
untitled-634
5. Strijk de pasteibakjes in met wat geklutst ei en bak ze goudbruin en gaar in ongeveer 15 minuten.

NB: gooi het restant bladerdeeg niet weg. Je kunt er bijvoorbeeld deze heerlijke broodstengels van bladerdeeg mee maken. Lekker bij de soep of als decoratie bij een amuse.
untitled-612

6. Door de pasteitjes in te strijken met wat geklutst ei krijg je mooie goudbruine pasteibakjes.
zelfgemaakte pasteibakjes

7.  Tadaah! Het eindresultaat: krokante goudbruine bladerdeeg pasteibakjes! Klaar om gevuld te worden met jouw favoriete vulling. Dat wordt smullen!

untitled-817
Onze favoriet: heerlijke kippenragout pasteitjes. Dit is mijn favoriete recept (aanrader!). 

untitled-166

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lekkere chocolademousse van bonbonbloc misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht