Zalm tataki

13 januari 2020Dagmar
Blog post

Als ik had geweten hoe lekker deze zalm tataki was, dan had ik hem veel eerder gemaakt! Je maakt deze zalm tataki door de in sesamzaadjes gecoate zalmfilet alleen maar even aan te schroeien. De zalm blijft tussen grotendeels rauw terwijl de buitenkant aangebakken is. De combinatie van deze twee vind ik zalig! Natuurlijk gebruik je voor dit recept superverse zalmfilet van topkwaliteit omdat je hem basically rauw eet.

Omdat je dit gerecht zo goed als rauw eet, gebruik je natuurlijk verse zalmfilet van topkwaliteit. Kijk eens hoe mooi deze zalm is! Om mooie plakjes te snijden gebruik je een superscherp mes. In het recept geef ik je een tip hoe je ook zo’n mooie plakjes kunt snijden. Let op: omdat dit een bijna rauw gerecht is, is het minder geschikt voor bijvoorbeeld kinderen, vrouwen die een kindje verwachten, ouderen en mensen met een minder optimale gezondheid.

Ingrediënten voor zalm tataki
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2 personen)
ongeveer 250 gram zalmfilet zonder huid (sashimi kwaliteit)
geroosterde sesamzaadjes
sesamolie
vloeibare bakboter
1 schoongeboende limoen
verse munt
wat fijngesneden rode peper
deze zoete sojasaus van Tim Anderson smaakt er fanastisch bij (je kan ook gewone sojasaus gebruiken)

om erbij te serveren zijn dit mijn favorieten
ingelegde gember
zeewiersalade

Zalm tataki recept
1. Smeer de zalmfilet in met sesamolie en bedek hem rondom met geroosterde sesamzaadjes (ik deed hiervoor een royale hoeveelheid in een soepbord en wentelde hier de zalm in).

2. Verhit wat sesamolie met boter in een koekenpan en bak de zalmfilet aan beide zijde 10-15 seconden aan. Haal de zalm voorzichtig uit de pan en snijd hem met een zeer scherp mes in plakken van 1 cm dik. Zaag niet met het mes, maar probeer het mes er in 1 lange snee door te halen voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Opdienen: besprenkel een schaal met wat (zoete) sojasaus en leg hier de zalm in. Rasp wat limoenschil over de zalm en snijd de rest in partjes en serveer deze erbij. Garneer met wat verse munt en fijngesneden rode peper. Serveer meteen. Voordat je een eerste hap neemt pers je wat vers limoensap uit over de zalm. Zorg dat je van alles wat in je mond stopt: zalm, munt, rode peper, limoenrasp – en sap, sojasaus. Geniaal!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht