Valentijns bonbons van witte chocolade met amarena kers en kaneel

8 februari 2019Dagmar
Blog post

Valentijnsdag, een mooie gelegenheid om je geliefde te verrassen met iets lekkers, bijvoorbeeld deze zelfgemaakte Valentijn bonbonsvan witte chocolade met amarena kers en kaneel! Maar niet zomaar één, dit is een bonbon die symbool staat voor de ultieme liefde…de verrassende smaken komen passievol samen in deze verrukkelijke verwennerij

Ingrediënten voor de Valentijn bonbons
(voor +/- 20 stuks)

250 gram witte chocolade druppels/callets van goede kwaliteit *
50 gram roomboter (liefst gezouten) op kamertemperatuur **
ongeveer 20 amarena kersen op siroop (1 per bonbon)
1 eetlepel kaneel
100 gram poedersuiker
Mal voor bonbons

* De benodigde hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de grootte en inhoud van je bonbonvorm, ik gebruikte een bonbonvorm voor ongeveer 20 stuks)

** Je houdt botercrème over. Het is lastig een minder grote hoeveelheid te maken. Wat je overhoudt kun je goed verpakt prima enkele maanden in de diepvries bewaren of een weekje in de koelkast.

Omdat je de witte chocolade gaat tempereren heb je verder een daarvoor geschikte thermometer nodig.

Valentijn bonbons recept
1.
Als eerste smelt je de chocolade au bain marie. Het is wel nodig om de chocolade te tempereren om hem zijn mooie glans te geven en een goede stolling. Ik heb daarvoor 2/3 van de chocolade op een koud werkblad uitgesmeerd totdat deze is afgekoeld naar 24 graden. Daarna heb ik deze weer bij de overgebleven chocolade gevoegd en uiteindelijk moet de temperatuur tussen de 27 en 28 graden zijn.

Tips: ben je nog niet eerder aan de slag gegaan met het tempereren van chocolade? Zoek dan naar filmpjes op Youtube. Let op: de temperaturen voor het tempereren van chocolade hangt af van de soort chocolade die je gebruikt. Kijk maar eens naar deze handige blog van Patesserie over het tempereren van chocolade.

2. Vul vervolgens de bonbon vorm zo snel mogelijk, aangezien de chocolade snel stolt. Als de mal goed gevuld hebt, laat je de chocolade weer eruit lopen (boven de au bain marie, deze heb je later nog nodig), zodat er een dunne rand blijft zitten in de mal. Tik de mal vervolgens voorzichtig op het aanrecht om luchtbelletjes eruit te ‘tikken’. Zet de vorm op een koele plek, eventueel in de ijskast (zet hem niet te koud omdat je dan weer kristallen in je chocolade krijgt).

De witte chocolade in de bonbonvorm, klaar om gevuld te worden.

3. Maak ondertussen de botercrème: Mix de zachte boter luchtig en voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe. Mix totdat alles goed is opgelost. Voeg dan een behoorlijke portie kaneel toe, de smaak vlakt door de boter erg af. Vind je 1 eetlepel te weinig, voeg naar smaak meer toe. Mix totdat de kaneel mooi verdeeld is. Doe deze in een spuitzak.

4. Als de chocolade gehard is, is het tijd om te vullen. Leg in iedere vorm een kers. Afhankelijk van de bonbonvorm, zul je de kers mogelijk een klein beetje moeten plat duwen. Deze mag namelijk niet uitsteken boven de rand, anders krijg je de bodem van de bonbon niet gemaakt. Knip een klein hoekje van de spuitzak en vul de ruimte naast iedere kers op met de botercrème. Let ook hierbij erop dat je voldoende ruimte houdt voor de bodem.

Bijna klaar! De valentijn bonbons met vulling kunnen nu van een witte chocolade bodem worden voorzien.

5. Zet de bonbons heel even in de ijskast om uit te harden. Smelt de overgebleven chocolade wederom au bain marie en gebruik deze om de bonbons te sluiten met chocolade. Strijk de vorm goed af zodat de bonbon mooi en strak eruit zal komen. Laat weer stollen op een iets koelere plek.

6. Na ongeveer 1 uur kun je de bonbons storten. Doe dit door de mal ferm op het aanrecht te slaan. Als de chocolade goed getempereerd is, laten ze gelijk los. Mochten ze blijven plakken, zet ze dan nog even in de vriezer.

Klaar en smullen maar!

Het eindresultaat: heerlijke witte chocolade bonbons met een bijzondere en ontzettend lekkere vulling.

Groet Stephanie

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Tekst en foto’s Stephanie Könings

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht