Stroganoffsaus recept

Toen ik op youtube een filmpje zag waarin de Belgische kok Johan Segers een wel heel lekker uitziende stroganoffsaus maakte was al snel duidelijk dat ik deze superlekkere tomatenroomsaus met paprika en ui toch maar eens snel moest maken. Bij de bereiding werd de saus geflambeerd met wat vodka. Met andere woorden de saus werd aangestoken om de alcohol te laten verdampen
. Dat klonk goed!. Het stroganoffsaus recept uit het filmpje heb ik uitgewerkt en met succes beproefd. En wat was het de moeite waard! Hij was nog lekkerder dan de calvé kant-en-klaar saus die tot nu toe altijd mijn favoriet was. En dat flamberen was best een beetje spannend maar lukte prima.
Deze van oorsprong Russische saus wordt traditioneel geserveerd bij rood vlees, zoals een biefstukje. Maar bij kip(rollade) smaakt hij ook heerlijk. Het recept voor kiprollade staat ook op Vertruffelijk.nl. Desgewenst kun je nog wat goudbruine gebakken champignons toevoegen aan de saus. Superlekker! Frietjes of rijst passen prima bij deze saus.
Dit heb je nodig voor 2-3 personen
1 rode paprika, geschild en in kleine stukjes gesneden
2 sjalotten, in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
2 theelepels paprikapoeder
50 ml vodka
150 ml slagroom
2 eetlepels runderfond of kalfsfond
2 eetlepels zure room
1 eetlepel roomboter
peper en zout naar smaak
cayennepeper naar smaak
En zo maak je de stroganoffsaus
1. Bak de paprika en sjalot ongeveer 5 minuten aan in de roomboter op middelhoog vuur.
2. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en kruid naar wens met peper en zout. Roer goed door.
3. Flambeer de saus met vodka. Neem daarbij de nodige veiligheidsaspecten in acht. Klik hier voor een filmpje waarin flamberen wordt uitgelegd.
4. Blus af met de slagroom. Breng de saus zachtjes aan de kook. Roer de fond en zure room eronder.Breng verder op smaak met een snufje cayennepeper en je zelfgemaakte stroganoffsaus is klaar.
Lijkt dit je een lekker recept? Dan zijn deze zelfgemaakte Amerikaanse bbq burgers misschien ook wat voor jou.
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Klik hier voor het youtube filmpje waarop je de bereiding van de sympathieke Johan Segers ziet.
12 Reacties
Eline
31 juli 2015 at 1:17 pm
Lijkt me heerlijk recept. Mmm
Margo kluskens
11 maart 2016 at 2:47 pm
De stroganoffsaus was erg snel en gemakkelijk te maken. En was erg lekker. Kipfile stukjes bakken en erbij doen met rijst en een salade. Snel en gemakkelijk.
Tanja
17 juni 2016 at 3:57 pm
Net gemaakt met kipfilets uit de oven. De saus was erg lekker.
Dagmar
17 juni 2016 at 4:11 pm
Hoi Tanja, bedankt voor je berichtje en leuk dat het erg lekker was!
Carla
31 juli 2016 at 10:39 am
Als je allergisch bent voor koemelkeiwitten., welke vervanging is er dan voor de slagroom en de zure room?
Dagmar
31 juli 2016 at 1:07 pm
Hoi Carla, de slagroom zou je kunnen vervangen door sojaroom. Voor zure room kan ik je jammer genoeg geen alternatief aanraden. Deze zou ik dan weglaten en eventueel wat extra sojaroom gebruiken. Smakelijk!
debbie
8 augustus 2016 at 6:39 am
Hi Carla, je kan zureroom vervangen dor soyaroom gemengd me citroensap dan heb je een sort zureroom.
success!
Dagmar
8 augustus 2016 at 1:15 pm
Bedankt voor deze handige tip Debbie!
Nelly
7 november 2016 at 11:26 am
Kan je de vodka vervangen
Geen alcohol
Dagmar
8 november 2016 at 7:55 pm
Hoi Nelly, ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar ik denk dat je de vodka kan weglaten. Roer er wat water onder als de saus te dik wordt. Succes!
Patricia
8 december 2018 at 2:29 pm
Lekker recept, maar ik heb er een paar tenen knoflook (uitgeperst), wat champignons (in schijfjes) en een paar druppels tabasco door gedaan. Met de Soya room i.p.v slagroom is het goed gelukt. Bedankt!
Dagmar
8 december 2018 at 3:03 pm
Mmm! Dat klinkt als een lekkere twist Patricia, leuk!