Sous-vide kwartel

21 februari 2021Dagmar
Blog post

Met dit recept maak je lekkere sous-vide kwartel gevuld met paddenstoelen. Kwartel vind ik een smakelijk maar lastig stukje gevogelte om mooi gaar te krijgen maar door kwartel sous-vide te garen is dat geen uitdaging meer. Sterker nog: wat makkelijk en lekker dit! Het resultaat was een heerlijk! Ik geef je ook nog 2 receptjes voor een lekkere bijpassende begeleidende saus, suggesties voor een begeleidende saus en ook nog een wijntip!

De heerlijke kwartel vulling bestaat uit fijngemalen kastanjechampignons met geroosterde pijnboompitten, gebakken en verder op smaak gebracht met tijm, peterselie en knoflook. Heel lekker!
Kwartel is een mooi ingrediënt om sous-vide te garen. In dit geval gaar de je de gevulde en gevacumeerde kwartel 4 uur in een water bad van 60 graden.
Ik heb twee lekkere suggesties voor een bijgerecht voor je. Allereerst groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven. Supersimpel, erg lekker!
Een tweede lekker bijgerecht voor bij deze kwartel zijn deze heerlijke frietjes met Parmezaan, truffelmayonaise en verse truffel. Heerlijk!
Op de foto zie je de sous-vide gegaarde kwartel met een heerlijke paddenstoelenvulling en een romig sausje met kastanje champignons en dragon. Erbij de groene asperges met olijfolie en zeezout uit de oven. De frietjes serveerde ik op een apart bordje. Erg leuk om aan een klein gezelschap voor te zetten! Een andere lekkere begeleidende saus voor bij deze met paddenstoelen gevulde kwartel is een rode wijnsaus. In dit recept vind je beide bereidingen!
Deze sous-vide kwartel maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor sous-vide kwartel
(onderdeel van een hoofdgerecht)

Per persoon heb je nodig
1 kwartel klaar voor gebruik (ongeveer 175 gram)
peper en zout
vloeibare bakboter

Voor de paddenstoelen vulling heb je per persoon nodig
50 gram kastanjechampignons
1/2 klein sjalotje (fijn gesnipperd)
1/2 eetlepel geroosterde pijnboompitten
gedroogde tijm en peterselie
1/2 teentje knoflook uit de pers
peper en zout
vloeibare bakboter en olijfolie

Voor de rode wijnsaus heb je per persoon nodig
150 ml rode wijn
150 ml rode port
koude roomboter om de saus te monteren

Voor de romige champignonsaus met dragon heb je per persoon nodig
50 gram kastanjechampignons in schijfjes
40 ml kookroom light
40 ml halfvolle koffiemelk
1/2 theelepel gedroogde dragon
ongeveer 1 eetlepel lekkere (donkerbruine) kippenbouillon of gevogeltefond
peper en zout naar smaak

Verder heb je sous-vide benodigdheden, keukentouw, een keukenbrander *en als je hem hebt een keukenmachine nodig (die laatste is geen must, wel handig)

* ik raad een brander aan omdat ik bang ben dat bij a la minute aanbraden voor een lekker bruin velletje de kwartel te zeer door gaart. Mocht je geen brander hebben dan kun je de kwartel natuurlijk ook heel kort even aanbraden. Liefst zo kort mogelijk i.v.m. te zeer doorgaren.

Wijntip
Suggestie voor een bijpassende wijn: een Spätburgunder / pinot noir. Serveer deze wijn licht gekoeld.

Sous-vide kwartel recept
1. 
Verwarm het water bad voor op 60 graden.

2. Maal de kastanjechampignons en pijnboompitten fijn tot grove kruimels in de keukenmachine (of snijd ze grof fijn). Bak de champignons met de sjalot, peper, zout, tijm en peterselie in vloeibare boter en olijfolie totdat ze geen vocht meer afgeven. Bak vervolgens de knoflook 2-3 minuten mee. Proef of de paddenstoelenvulling op smaak is en kruid zo nodig bij. Laat afkoelen.

3. Verwijder eventuele veertjes. Vul de kwartel met de paddenstoelenvulling en bind dicht. Kruid met peper en zout en vacumeer. Gaar de kwartel 4 uur in het warm water bad van 60 graden.

Terwijl de kwartel gaart kun je de saus/sauzen al voorbereiden.

4. Voor de rode wijnsaus kook je de wijn en port in tot 1/3. Vlak voor het opdienen meng je de warme saus met een paar klontjes koude roomboter tot hij naar wens is. Begin met een klontje en voeg pas nieuwe boter toe als deze is opgenomen in de saus. Dit gaat handig met een garde. Je kan hem niet meer goed opwarmen dan schift de saus, vandaar dat je de saus pas met de boter monteert vlak voor gebruik. Het inkoken kun je wel prima al voorbereiden.

5. Voor de romige champignonsaus met dragon bak je de champignon schijfjes gekruid met peper en zout tot ze geen vocht meer afgeven in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag. Voeg dan de kookroom, koffiemelk en dragon toe. Laat de saus wat indikken. Niet te lang dan kan hij aanbranden. Proef of hij naar wens is en kruid eventueel bij. Deze saus kun je prima voorzichtig opwarmen (maar laat niet verder indikken i.v.m. aanbranden).

6. Als de kwartel klaar is dep je hem droog. Bestrijk met wat vloeibare boter en brand af. Mocht je geen brander hebben dan kun je de kwartel natuurlijk ook heel kort even aanbraden. Liefst zo kort mogelijk i.v.m. te zeer doorgaren. Serveer direct met een saus naar keuze.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht