Scones recept

10 februari 2020Dagmar
Blog post

Scones. Daar ben ik dus echt dol op! Zo’n lekker Engels mini broodje, nog warm uit de oven bestreken met een lekkere dot clotted cream en lekkere lik goede aardbeienjam. Het is mijn favoriete onderdeel van een high tea en natuurlijk maak je ze dan als foodie ook eens zelf. Met dit recept maak je smakelijke kleine scones. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-279.jpgMet dit recept maak je smakelijke kleine scones. Lekker als onderdeel van een homemade high tea. Mijn favoriet: scones met clotted cream en lekkere aardbeienjam! Tip: vergeet de bovenkant van de scones niet te bestrijken met wat melk (ik was dat vergeten zoals je kunt zien). 

Dit heb je nodig voor ongeveer 29 kleine scones
450 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram koude boter (in kleine blokjes gesneden) *
1 eetlepel fijne kristalsuiker
een snuf zout
wat extra zelfrijzend bakmeel om te bestuiven
250 ml koude melk + wat extra voor het bestrijken

Verder heb je een uitsteekvorm nodig met een diameter van 5 cm en een velletje bakpapier

Voor erbij: clotted cream en aardbeienjam.

* met vloeibare boter lukken deze scones ook, maar met (room)boter zijn ze toch het allerlekkerst vind ik!

Scones recept
1. Verwarm de oven voor op 220 graden (electrische oven).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-274.jpg

2. Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en het zout in een kom. Wrijf de koude boterklontjes met je vingertoppen erdoor tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Maak een kuiltje in het midden en schenk de melk erin. Meng vanuit het midden steeds een beetje meel door de melk totdat je een plakkerig deeg krijgt (zoals op bovenstaande foto). Doe dit met behulp van een lepel. Bestuif het werkblad met wat zelfrijzend bakmeel. Stort het deeg hierop.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-275.jpg

3. Kneed het deeg 30 seconden (niet langer, daar worden de scones niet lekkerder van). Duw het deeg  gelijkmatig uit tot 2 cm dikte. Steek er met de uitsteekvorm scones uit. Druk er recht op en draai er niet mee, dat komt het gelijkmatig(er) rijzen ten goede. Duw het overgebleven deeg samen en steek er opnieuw scones uit. Bestrijk de bovenkant van de scones met wat melk. Bak de scones op het velletje bakpapier ongeveer 10 minuten of totdat ze licht goudbruin en gaar zijn. Ik deed dat in twee delen. Het hangt natuurlijk van de grootte van je bakplaat/oven af hoe hoeveel rondes je zult moeten bakken.

Laat de scones afkoelen op een rooster en serveer ze met clotted cream en aardbeienjam.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

Geniet ervan, Dagmar
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht