Sabayon met Baileys

16 juni 2016Dagmar

Sabayon. Nog niet zo heel lang geleden at ik dit zoete lichte nagerecht voor het eerst in een Italiaans restaurant en sindsdien ben ik er dol op! Wat is sabayon? Sabayon -ook wel zabaglione genoemd- is een luchtig zoet opgeklopt eischuim met suiker en alcohol, dat vaak als een soort saus bij fruit of bijvoorbeeld ijs wordt geserveerd als nagerecht. Meestal in een glas of diep bord.  Je maakt sabayon door eigelen met suiker en in dit geval Baileys te verwarmen onder voortdurend kloppen. Voor mij is sabayon een beetje toveren: je begint met 3 hele simpele ingrediënten, je mengt en verwarmt ze onder voortdurend kloppen en tadaah! Onder je neus zijn deze ingrediënten getransformeerd in een zalig nagerecht.
Sabayon met Baileys
Sabayon: je moet er flink voor kloppen, maar dat is de moeite zeker waard. Wat een lekker toetje is dit. Je kunt ook een handmixer gebruiken in plaats van met de hand kloppen.

Dit heb je nodig voor 2 personen (nagerecht)
2 eetlepels suiker
2 eetlepels Baileys
4 eierdooiers

En zo maak je de sabayon met Baileys
1. Klop de eierdooiers met de suiker en Baileys door elkaar in een hittebestendige kom. Kies een kom die goed aansluit op de pan met een bodempje water dat je tegen de kook aanbrengt. Zet de kom met de geklopte eigelen, suiker en Baileys op de pan met het hete water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Dan wordt de temperatuur te hoog en dan stollen je eigelen, en dat is niet de bedoeling.

2. Klop het mengsel ononderbroken totdat er een lichtgele en schuimige sabayon ontstaat. Het beste gebruik je hiervoor een garde. Klop in achtvorm vanuit je pols. Je kunt ook een handmixer gebruiken.

3. De sabayon is klaar als er een dikke, luchtige en schuimige massa is ontstaan die lichtgeel van kleur is en aan de garde blijft hangen. Onder in de kom mag geen rauw eigeel meer zitten.

Serveer de sabayon in glaasjes met een bolletje roomijs en/of klassiek met rood fruit in een diep bord. Heerlijk!

Sabayon met Baileys
 Van oorsprong is Sabayon waarschijnlijk een Italiaans gerecht, vandaar dat het ook onder zabaglione bekend is. Bij zagaglione wordt meestal Marsala (een Italiaanse versterkte wijn) gebuikt als alcoholische basis. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze white chocolate cheesecake misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht