Romige aardappelgratin

7 februari 2018Dagmar
Blog post

Ben jij ook zo dol op een lekkere romige aardappelgratin? Met dit makkelijk recept tover je een heerlijke goudbruin gegratineerde gratin op tafel. Deze aardappelgratin zit bomvol smaak en is op wat geraspte kaas na ook nog lekker licht. Ik heb al een paar keer aardappelgratin geprobeerd te maken maar die was dan toch niet helemaal naar m’n zin: de aardappels waren niet goed gaar of ik miste smaak. Toen ik een lekkere gratin proefde probeerde ik te ontdekken wat ik zo lekker vond en dat leek een champignonachtige smaak te zijn. Ik besloot dan ook om paddenstoelenbouillon in mijn gratin te verwerken. Het probleem met de niet gare aardappels loste ik op door de aardappelschijfjes met hete aardappelgratin saus in een ovenschaal te doen en meteen in een hete oven te zetten. De gebonden aardappelgratin saus maakte ik op basis van halfvolle melk, paddenstoelenbouillon, nootmuskaat en knoflook. Ten slotte strooide ik nog wat geraspte Parmezaanse kaas over de aardappels en na zo’n drie kwartier in de oven was deze heerlijke dampende schaal romige aardappelgratin het resultaat. Eindelijk gelukt, yes!

Romige aardappelgratin
Romige aardappelgratin: een lekker en makkelijk bijgerecht. Dat is weer eens een andere manier om aardappels op tafel te zetten!

Romige aardappelgratin
Zo lekker: goudbruin gegratineerde aardappelgratin. 

Ingrediënten voor romige aardappelgratin
(bijgerecht voor 2 personen)
450 gram aardappels (ongeschild)
300 ml halfvolle melk
1/2 tablet paddenstoelenbouillon
een mespunt nootmuskaat
een klein kneepje knoflookpuree
een maizena papje van 1 eetlepel maizena en een beetje water
ongeveer 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout

Recept voor de romige aardappelgratin
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (electrische oven). Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 2-3 mm. Snijd ze even dun voor een gelijkmatige garing. Spoel de aardappelschijfjes af en laat ze uitlekken. Dep ze droog.

Let op: hoe dikker je de aardappelschijfjes snijdt hoe langer ze nodig hebben om te garen.

2. Verhit de melk met de halve tablet paddenstoelenbouillon, nootmuskaat, knoflookpuree en kruid met peper en zout. Bind tot een wat dikkere saus met een maizenapapje.

3. Doe de aardappelsschijfjes in de ovenschaal en schenk de saus erover. Schep de aardappelschijfjes door de saus zorg verdeel ze hierbij gelijkmatig over de ovenschaal. Strooi de kaas over de aardappels bak de gratin zo’n 45-55 minuten in de oven of totdat de kaas goudbruin is gegratineerd. Eet smakelijk!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht