Decadente peperkoek maken

9 november 2017Dagmar
Blog post

Als tussendoortje eet ik graag een stukje peperkoek. Deze peperkoek heb ik nog lekkerder en een tikje decadent gemaakt met een topping van smeuïge muisjes pasta, chocolade pepernoten, noten, parelsuiker en rozijnen. Eigenlijk alles wat ik bedacht toen ik mezelf de vraag stelde ‘Wat zou nou een lekkere topping zijn voor op deze peperkoek’?  icon-smile-o De lekkere muisjes pasta (anijsachtige pasta voor bijvoorbeeld op je boterham) kun je ook prima als een soort glazuur gebruiken op gebak, of in dit geval op peperkoek. De anijsachtige smaak van deze pasta past perfect bij de koekkruiden in de peperkoek en de rest van de ingrediënten zijn niet alleen lekker maar zorgen ook voor een lekkere crunch. Dat is vaak wat een lekker gerecht bijzonder maakt. Deze peperkoek met topping zou ik gerust op tafel zetten tijdens het avondje van de goedheiligman, zo lekker vind ik hem!

Decadente peperkoek makenDecadente peperkoek maken
Decadente peperkoek maken
Deze makkelijk te maken peperkoek is lekker decadent door de topping en een lust voor het oog. Je kunt de topping ook weglaten en de peperkoek lekker besmeren met boter. Je kunt peperkoek ook gebruiken om stoofgerechten te binden en te verrijken. Heb je al zin om deze peperkoek te maken, hieronder lees je hoe. Ik heb het recept gebaseerd op de dit recept van Koopmans en er qya verhoudingen en met name door de topping een eigen draai aan gegeven. 

Ingrediënten om decadente peperkoek te maken
(voor 1 peperkoek met ongeveer 10-12 plakken)

2 eieren
250 gram donkerbruine basterdsuiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
150 ml water
2 eetlepels honing
2 theelepels koekkruiden (bijvoorbeeld mix voor koek & speculaas)
boter of bakspray om in te vetten
een velletje bakpapier op maat geknipt voor de cakevorm om de peperkoek er na het bakken makkelijk uit te halen
voor de topping heb je nodig: smeuïge muisjes pasta van de blije boterham, chocolade pepernoten, noten, parelsuiker en rozijnen. Of net wat jou lekker lijkt.

Verder heb je een cakevorm, mixer en taartrooster nodig.

Recept om decadente peperkoek te maken
1. Verwarm de oven voor op 160 graden (electrische oven).

2.  Mix de eieren met de basterdsuiker, honing en koekkruiden. Schenk het water erbij en doe vervolgens in porties het zelfrijzend bakmeel erbij. Mix tot een egaal mengsel, schenk in een ingevette cakevorm met bakpapier en bak gedurende ongeveer 75 minuten in de oven. Als een houten prikker er schoon uitkomt, dan is de peperkoek gaar. Schakel de oven uit en laat de peperkoek nog een kwartiertje in de oven staan met de ovendeur een stukje geopend. Haal de peperkoek uit de oven, haal hem voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

3. Breng een laagje smeuïge muisjes pasta aan als een soort glazuur en decoreer met de rest van de ingrediënten voor de topping.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!


Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
De muisjes pasta zat in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen. Ik besloot hem te gebruiken als glazuur in dit recept. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

 

4 Reacties

 • Lianne

  10 november 2017 at 12:43 am

  Lekkere foto’s weer Dagmar! Ziet er heerlijk uit. ♥

  1. Dagmar

   10 november 2017 at 9:20 pm

   Dankjewel Lianne!!

 • Karin

  18 november 2017 at 8:32 am

  Hoeveel water moet erbij?

  1. Dagmar

   18 november 2017 at 11:36 am

   Hoi Karin,

   Het staat inmiddels erbij in het recept, bedankt voor je vraag. Hartelijke groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht