Octopus salade

31 juli 2017Dagmar

Octopus salade met aardappel, tomaat, peterselie en lekker veel olijfolie. Op instagram zag ik een aardappel salade voorbij komen met octopus. Met de aanlokkelijke naam Insalata di polpo e patate. Alleen dat rolt al zo lekker van de tong met al die mooie Italiaanse klanken, toch? Omdat me dat erg lekker leek trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik om het recept.  Gelukkig kreeg ik dat en ik ging er diezelfde week nog mee aan de slag. Dit recept is geïnspireerd op het recept van de Italiaanse familie Ruskia die bekend staan om hun olijfoliën van mooie kwaliteit.

Octopus salade
Octopus salade
Octopus salade
Octopus salade: dat is nog eens een lekkere andere salade met aardappel! Ik mocht het recept plaatsen als ik beloofde een linkje te plaatsen naar de website van Olio Ruskia. Hierbij dus  icon-smile-o  Ik had nog nooit octopus geproefd dus ik vond dit gerecht alleen daarom al leuk om uit te proberen. In plaats van een rauwe octopus te lijf te gaan met een gladde vleeshamer koos ik voor het gemak van gekookte octopus armen. Ik vond het lekker. Dit ga ik zeker nog eens maken. En als jij nou ook eens aan de slag wilt met octopus dan hoop ik je hierbij geïnspireerd te hebben. 

Ingrediënten voor de octopus salade
(hoofdgerecht voor 2 personen)
200 gram gekookte octopus armen (te koop bij Albert Heijn)
500 gram medium grote aardappels van gelijke grootte (gewicht ongeschild)
360 gram zoete cherrytomaatjes (mijn favoriet: die van Looije)
4 eetlepels olijfolie + extra
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels fijngesneden peterselie
peper en zout naar smaak
fleur de sel
eventueel wat bieslookbloemen (erg lekker erbij)

Octopus salade recept
1. Kook de aardappels gaar in de schil in ruim gezouten water. Laat ze schrikken onder stromend koud water. Wrijf de schil eraf (pas op, kan nog behoorlijk heet zijn!). Snijd ze in grove stukken van ongeveer 2-3 cm, besprenkel met wat fleur de sel en laat verder afkoelen. Meng in een kommetje de olijfolie, citroensap, fijngesneden peterselie tot een dressing en kruid naar smaak met peper en zout.

2. Verhit een grote koekenplan met een scheut olijfolie en bak de tomaatjes met het deksel op de pan tot de velletjes beginnen te scheuren. Roer af en toe. Haal de tomaatjes dan uit de pan maar laat de vrijgekomen tomatenjus in de pan. Spoel de octopus schoon en snijd hem in grove stukken van ongeveer 2-3 cm. Doe een beetje olijfolie in de pan met tomatenjus, verhit, en bak hierin de octopus tot deze begint te karameliseren.

3. Verdeel de aardappels en tomaatjes over de borden. Besprenkel met de dressing. Verdeel de octopus (en eventueel de bieslookbloemen) over de borden. Serveer met extra olijfolie.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166

Bereiding en foto’s: Dagmar
Geïnspireerd op recept van de familie Ruskia

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht