Makkelijk brood

9 mei 2020Dagmar
Blog post

Lees in dit artikel mijn struggles met het zelf bakken van brood (spoiler alert: het kwam helemaal goed). Graag deel ik een makkelijk recept met je waarmee je na wat voorwerk de avond van tevoren de volgende ochtend jouw eigen rustieke brood met een lekkere dikke korst kunt bakken! Met maar een paar simpele ingrediënten, en zonder gedoe. Check die foto, is het geen plaatje? Maar wacht maar tot je een lekkere dikke snee afsnijdt en dik beboterd verorberd. Hemels dit!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-353.jpg


5 weken ben ik ongeveer bezig geweest met twee mislukte zuurdesemstarters voordat ik besloot een simpel makkelijk brood te gaan proberen te bakken. Ik ben meer een hobbykok dan een bakliefhebber, ik heb er geen affiniteit mee en vind het vaak lastig omdat ik ook niet zoveel van zelf (brood) bakken afweet. Ik ben dus bepaald geen expert. Maar het recept wat ik met je deel is makkelijk. Met dit makkelijk brood recept kun ook jij je eigen heerlijke brood bakken.

Koken vind ik een stuk leuker en makkelijker om mee te experimenteren dan bakken. Maar goed, een lekker zelfgebakken brood met een dikke korst bleef lonken dus ik ging op zoek naar een recept waarvoor ik mijn speciaal gekochte (en peperdure!) Le Creuset braadpan toch eindelijk eens kon gebruiken. Dat vond ik op site van Le Creuset.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-349.jpg
De mooie crème kleurige braadpan die ik speciaal kocht om zelf (zuurdesem)brood te bakken. Is het geen beauty? Uiteraard heb ik er inmiddels meer mee gedaan dan alleen brood bakken. De pan geleidt warmte goed en dat is erg handig bij het bakken van brood.

Eigenwijs (ik geef het toe) als ik toch ben heb ik e.e.a. van dit recept aangepast. In plaats van honing heb ik suiker gebruikt en het zout heb ik pas toegevoegd halverwege het deeg en niet direct in contact gebracht met de gist. Ook heb ik het brood een gedeelte laten afkoelen in de pan omdat mijn maximale oventemperatuur lager was dan die in het Le Creuset recept. Verder heb ik iets meer gist gebruikt omdat mijn zakje gist nu eenmaal 11 gram gist bevatte.

De avond van tevoren maakte ik het deeg. Dat begon niet voorspoedig. Eerst rinkelde er een schroef uit mijn geliefde Kitchenaid standmixer, en zag ik een pin ergens uitsteken waar dat eerst toch beslist niet het geval was geweest. Adem in, adem uit. Dat kon gelukkig snel gefixt worden, maar ik dacht even dat ik de broodgoden aan het verzoeken was. Het deeg verdween een nachtje in de koelkast en bleek een ontsnapping a la Alcatraz voorzien te hebben toen ik de volgende ochtend verwachtingsvol de koelkastdeur opende…Nou ja, het was in elk geval goed gerezen getuige zijn aanwezigheid in een gedeelte van mijn koelkast behalve alleen de rijskom.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-350.jpg
Ontsnapping uit Alcatraz toen ik voor de eerste keer zelf brood bakte.
De tweede keer dat ik zelf brood bakte gebruikte ik de veel grotere en hogere kom van mijn standmixer om het deeg in de koelkast in te laten rijzen. Een tip dus: gebruik een hoge en ruime kom.

Hoewel de moed me nog wat meer in de schoenen was gezonken besloot ik toch door te zetten en met het deeg te gaan bakken. Bij het in de pan gieten van het deeg vertikte mijn deeg daar in eerste instantie democratisch medewerking aan te verlenen. Stond ik daar te koekeloeren a la calimero en aanmoedigende woordjes te prevelen (en kort daarop een beetje te vloeken geef ik toe). Ik keek eens om me heen of er niet ergens een camera van het programma bananasplit in mijn keukentje hing.. Pfff….wat een gedoe.

En het kwam toch, geheel tegen mijn verwachting in, uiteindelijk goed! Dat kunnen jullie ook wel zien op de foto’s; mijn brood had zelfs een klein oor. Een dingetje in de bakwereld geloof ik, als je brood een oor heeft (een opstaand stuk korst waar het brood bovenop als het ware is opengescheurd tijdens het bakken), dan mag je jezelf een schouderklopje geven. Whoop, whoop!

Mijn eerste zelfgebakken brood. Wat kleiner doordat een deel van het deeg ontsnapt was. Maar hee, wel met een klein oor. En lekker!

Maar het echt geluksmomentje kwam toen ik het geduld had weten op te brengen het brood de tijd te gunnen af te laten koelen. Het brood had een lekkere dikke korst (yesss!) en ik sneed er een dik stuk vanaf, besmeerde dat met wat boter, sprenkelde daar wat olijfolie over en topte dit af met een beetje knisperende fleur de sel (zout). Een echt genietmomentje en 5 weken aanmodderen waard bedacht ik me toen ik er eindelijk mijn tanden inzette…

Een geluksmomentje na weken aanmodderen. Een dikke snee van mijn zelf gebakken brood met wat boter, olijfolie en knisperende fleur de sel. Hemels dit…
De tweede keer dat ik zelf brood bakte met dit recept voorkwam ik een nieuwe Prison Break door een grotere en hoge rijskom te gebruiken. Met als resultaat deze beauty. Een mooi groot brood, goudbruin gebakken en met een dikke korst. Ter variatie voegde ik bij het maken van het deeg 1 eetlepel Italiaanse kruiden toe. Heel lekker!
De binnenkant van het zelfgebakken brood dat ik maakte met dit makkelijk brood recept.
Wil jij je ook aan de slag met het bakken van een makkelijk brood, lees dan snel verder hoe je dat kan doen.

Ingrediënten voor makkelijk brood
600 gram bloem + extra
11 gram gedroogde gist
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zout
500 ml koud water
1 velletje bakpapier
huishoudfolie + olijfolie

Verder heb je een oven bestendige braadpan met deksel nodig. Ik gebruikte er een met een diameter van 24 centimeter en een inhoud van 4.2 liter.

 Makkelijk brood recept
1. Meng de gist, suiker en het water in een grote kom*. Zorg dat de gist en suiker zijn opgelost in het water door te roeren. Zet de mixer aan en voeg de bloem in porties toe. Wacht met opnieuw toevoegen tot bloem en water goed zijn gemengd. Ik gebruikte mijn standmixer met speciale deeghaak hiervoor. Voeg halverwege het zout toe. Kneed het deeg zo’n 10 minuten. Het deeg moet plakkerig en elastisch zijn.

* Gebruik een extra grote kom zodat jouw deeg geen ontsnapping a la Alcatraz gaat ondernemen zoals dat mij gebeurde

2. Bestrooi het deeg en de zijkanten van de kom met wat bloem. Dek losjes af met een ruim stuk huishoudfolie bestreken met olie. Zet een nachtje in de koelkast. Ik maakte het deeg vlak voor ik ging slapen om de volgende ochtend te kunnen starten met het bakken van brood.

3. Verwarm de oven voor op 230 graden (electrische oven) met de braadpan. In het originele recept wordt 250 graden aangeraden, maar mijn maximale oventemperatuur is 230 graden. Als de oven op temperatuur is verwarm je de pan nog eens een extra kwartier.

4. Haal de pan voorzichtig uit de oven en doe voorzichtig het bakpapier erin ( ik vouwde het wat zodat het makkelijker in de pan zou passen). Giet het deeg in de hete pan (help het een handje). Doe het deksel op de pan en bak het brood een half uur. Haal dan het deksel van de pan. Bak het brood dan nog eens ongeveer 20-25 minuten. Het brood moet goed goudbruin zijn en hol klinken.

5. Laat het brood ongeveer 45 minuten afkoelen in de pan en vervolgens verder op een rooster voordat je hem aansnijdt (ja, ik weet het, moeilijk dat wachten terwijl dat heerlijk geurende brood naar je lonkt). Dan kun je er mooie sneden (lekker dik!) brood van snijden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-353.jpg

Tips
Je maakt met dit recept een wat groter brood. Mocht je brood overhouden, dan kun je er de volgende dag bijvoorbeeld:
– Lekkere panzanella maken;
– Dit met olijfolie gegrild brood maken. Prima in te vriezen en met een broodrooster zo ontdooid en klaar voor gebruik.
– Maak er de lekkere topping pangrattato mee (ook wel ‘armeluis Parmezaan’ genoemd).
– Maak er croutons van.
– Ook lekker om een pan tosti mee te maken of wat dacht je van wentelteefjes?
– Broodpudding is ook nog een idee!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer info mijn disclaimer.

4 Reacties

 • Anja Janssen

  16 februari 2021 at 8:30 pm

  kan dit ook gemaakt worden met volkorenmeel? Dus geen bloem maar meel?

  1. Dagmar

   17 februari 2021 at 8:23 pm

   Hallo Anja,

   Dat kan, je zult waarschijnlijk dan wel wat meer vocht moeten toevoegen. groetjes Dagmar

 • Saskia te Roller

  20 mei 2021 at 8:49 am

  Hoihoi! Kneed je het deeg, nadat het is gerezen, nog een keer door voordat je het in de braadpan doet? En volgt er dan geen tweede rijs?

  1. Dagmar

   23 mei 2021 at 11:51 am

   Hoi Saskia,

   Dat heb ik inderdaad niet gedaan. groetjes Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht