Klassieke slagroomtaart

29 maart 2016Dagmar

Voor mijn verjaardag bakte mijn moeder altijd een taart naar keuze voor me. Wat een feest was dat altijd! Meestal was dat een christoffeltaart (schuimgebak met chocolade slagroom) of heerlijke luchtige slagroomtaart. Deze twee taarten zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met het vieren van m’n verjaardag en tot van de dag zijn het twee van m’n lievelingstaarten. Al een tijd was ik op zoek naar een lekker recept voor de klassieke slagroomtaart maar om er eentje te maken die mijn jeugdsentiment kon evenaren, dat was toch nog niet zo eenvoudig! Geen enkele biscuit was zo luchtig als in m’n herinnering.

Bij een taartwinkel kocht ik laatst een speciale biscuit mix en maakte er deze klassieke slagroomtaart mee. En eerlijk is eerlijk: het was of m’n moeder hem had gebakken: heerlijk luchtig en zooo lekker! En wat zo mooi is aan dit slagroomtaart basisrecept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. En zo kun je deze klassieke slagroomtaart helemaal aanpassen aan jouw wensen en smaak. Heerlijk, toch? Wil je graag weten hoe je zelf ook deze lekkere klassieke slagroomtaart maakt? Lees dan snel verder voor het makkelijke recept.

klassieke slagroomtaart
Deze slagroomtaart is heerlijk luchtig en smaakt heerlijk in combinatie met vers geslagen slagroom met suiker. Een simpele maar o zo lekkere klassieker. Je kunt dit basisrecept naar wens aanvullen en ermee experimenteren. Zelf ben ik op het idee gekomen om het basisrecept aan te passen en wat limoncello over de biscuit te sprenkelen en de taart te vullen met een lemoncurd-slagroommengsel. En de taart dan aftoppen met toefjes merengue waar ik even het brandertje langs heb gehaald. O jee. Dat wordt een hoop extra beweging de komende tijd. Maar zo de moeite waard, dat weet ik zeker!

Dit heb je nodig voor 1 klassieke slagroomtaart (8 grote tot 12 kleine stukjes)
500 ml slagroom
2 zakjes slagroomfix
6 eetlepels kristalsuiker
250 gram biscuit mix (ik gebruikte deze)
4 eieren (op kamertemperatuur)
25 ml water
verder heb je wat bakspray en bloem nodig

* Ik gebruikte een taartvorm met een diameter van 22cm

En zo maak je deze heerlijke klassieke slagroomtaart
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (electrische oven). Spray de bakvorm in en bestuif met bloem.

2. Mix de biscuitmix met de eieren en het water 7-8 minuten op de hoogste stand en daarna nog 2-3 minuten. Het mengsel wordt wit en neemt in volume toe. Vul de bakvorm en bak de biscuit in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. De biscuit is gaar als hij een beetje losgelaten heeft van de vorm en veerkrachtig aanvoelt. Open de oven tussentijds niet.

3. Laat de biscuit afkoelen op een taartrooster.

4. Klop de slagroom stijf met de suiker en klopfix. Halveer de taart -bijvoorbeeld met een taartzaag- en verdeel de helft van de slagroom over de onderste taarthelft. Leg de andere taarthelft  hierboven op en maak de taart op met de rest van de slagroom.

Tips: naar wens kun je de taart verder opmaken met bijvoorbeeld:
– Fruit. Bijvoorbeeld aardbeien, ananas of kiwi;
– Chocolade decoraties;
– Nougatine;
– Geraspte chocolade;
– Geschaafde (gekarameliseerde) amandelen:
– Schuimpjes of marshmallows;
– Karamelsaus.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

1 Reacties

  • Rowan – sillysis.nl

    30 maart 2016 at 5:51 pm

    Wat ziet deze taart er mooi en lekker uit zeg!! Mijn moeder is gek op slagroomtaart, deze ga ik zeker eens een keertje voor haar maken! Bedankt voor het recept!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht