Hollandaise saus

19 april 2015Dagmar
Blog post

Hollandaise saus is een klassieke Franse saus op basis van ei en boter. Veel boter! Dat maakt deze saus ook zo gevaarlijk lekker. Naast de klassieke combinatie met gepocheerde eieren en zalm is Hollandaise saus ook een heerlijke saus voor bij asperges. En laat het nou net asperge seizoen zijn  icon-smile-o

Hollandaise saus
Hollandaise saus: een onmisbare Franse klassieker die niet bepaald gezond maar wel ontzettend lekker is!

Hollandaise saus
Hollandaise saus is superlekker bij bijvoorbeeld zalm. Zoals hier bijvoorbeeld op de foto.

Hollandaise saus
Deze hollandaise saus smaakt heerlijk romig en boterig. Heerlijk bij eggs benedict: gepocheerde eieren op een krokant broodje met ham en Hollandaise saus. Klik hier voor het recept. Naast bij asperges en eggs benedict is Hollandaise saus ook superlekker op een bagel met gerookte zalm en wat sla. Als je ook nog een gepocheerd ei erbij zou serveren dan is dit feestje op je bord helemaal compleet!

Ingrediënten voor hollandaise saus
(Dit heb je nodig voor 2 personen)

2 eierdooiers, liefst van biologische eieren
een scheutje water
een paar druppels citroensap
125 gram gesmolten roomboter, eventueel geklaard
een snufje cayennepeper
witte peper en zout naar smaak

Hollandaise saus recept
1.Vul de bodem van een pan met ongeveer 3-4 centimeter water. Plaats hierop een kom. De kom moet de pan afsluiten, anders zou je je pijn kunnen doen aan eventueel wat ontsnappende stoom. Het is belangrijk dat het water niet kookt, anders stolt het ei dat samen met de boter de basis vormt voor de Hollandaise saus. Deze techniek waarin je een voedingsmiddel gaart of laat smelten heet au bain marie.

NB: je kunt de saus ook natuurlijk rechtstreeks in een koekenpannetje met een wat hoger randje bereiden.

2. Je maakt nu de Hollandaise saus door de eierdooiers in de warme kom schuimig te kloppen (liefst in 8-vom)met een scheutje water en het citroensap. Gebruik hiervoor een garde. Zodra deze schuimig en egaal van kleur is zet je de kom van het vuur. Voeg druppelsgewijs de gesmolten boter toe en blijf ondertussen goed kloppen. Voeg steeds pas wat nieuwe boter toe, als deze volledig is opgenomen. Als je Hollandaise saus schift, dan begin je opnieuw in een schone kom en een nieuwe dooier met citroensap en water. Zodra deze schuimig is, neem je hem van het vuur en roer je er gesmolten boter onder. Daarna doe je geleidelijk de geschifte saus erbij. Blijf goed kloppen, dan komt het goed.

3. Je Hollandaise saus is misschien wat te dik geworden, hij moet als het ware als een lintje van je garde lopen. Verdun hem eventueel tot deze gewenste dikte met wat water. Kruid de saus met de cayennepeper en wat versgemalen peper en zout naar smaak. Serveer hem meteen. Je kunt deze saus niet opnieuw opwarmen omdat de eieren dan zullen stollen.

Lees ook eens mijn handig artikel over het bereiden van asperges! Met o.a. een wijntip. 

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht