Hoe proef je wijn?

17 januari 2016Dagmar
Blog post

untitled-188
Een heerlijke maaltijd in combinatie met een bijpassende wijn: ik ben er dol op. Omdat ik me graag wilde verdiepen in het fenomeen wijn schreef ik me recent in voor een cursus ‘ Wijn leren proeven’. Misschien denk je er ook over een cursus te volgen omdat je net zo van wijn houdt als ik. Of houd je gewoon van een goed glas wijn en wil je er wat meer over weten. Graag vertel ik jullie wat meer over wat ik zoal heb geleerd. Allereerst is wijn proeven iets anders dan wijn drinken. In wezen is wijn proeven haast iets meditatiefs: je bent met verschillende zintuigen actief bezig om een wijn te analyseren, namelijk:

– Hoe ziet de wijn eruit?
– Hoe geurt de wijn?
– Hoe smaakt de wijn?

Eerst let je dus op de kleur, daarna op de geur en tenslotte op de smaak. Deze onderdelen kun je grondig analyseren.

1. Hoe ziet de wijn eruit?
Bij het beschrijven hoe de wijn eruit ziet kun je denken aan: helderheid, kleur, intensiteit, viscositeit, eventuele tranen en pareling (bij schuimwijnen). Voor rode wijn geldt dat als de wijn een paarsachtige rode kleur is het een jonge wijn zal betreffen. Hoe ouder een wijn is (rood, wit, rosé) hoe meer de kleur richting bruin zal evolueren. De kleur kan dus al een mooie aanwijzing zijn voor het schatten van de leeftijd van de wijn. Helder, wazig of troebel: de helderheid van de wijn is vaak gelinkt aan de mate waarin een wijn wordt gefilterd of aan de leeftijd van de wijn (vorming van bezinksel).

Biologische wijnen en natuurlijke wijnen zijn weleens ongefilterd wat van invloed is op de helderheid van de wijn. Filteren kan achterwege worden gelaten om meer smaken en aroma’s te behouden en dit zegt dus niets over dat er wat mis zou zijn met de wijn. Met de diepte van de kleur wordt de intensiteit van de wijn geduid. Is de kleur waterig en transparant of bijvoorbeeld zeer intens? De helderheid, kleur en intensiteit kun je het beste bekijken door het glas wijn licht schuin boven een witte ondergrond te houden en te kijken naar de rand waar de wijn het glas raakt.

Zo wals je wijn
Je walst een glas wijn door het schuin te houden en ermee te draaien zodat de wijn in een subtiel draaikolkje door het glas danst (walst). Zet de wijn daarna rechtop en kijk of je druppels in het glas ziet ontstaan. Deze druppels worden ook wel tranen genoemd en dikke of dunne tranen zeggen iets over de viscositeit van de wijn. Hoe dikker de tranen, hoe meer alchohol. En dat zegt dan weer iets over een rijpe oogst. Pareling is iets om te analyseren als het een schuimwijn betreft: de pareling zijn de kleine belletjes in schuimwijn (bijvoorbeeld champagne).

untitled-77
Champagne: ik ben dol op dit feestelijke aperitief. Maar wist je dat deze schuimwijn alleen champagne mag heten als hij afkomstig  is uit de Franse Champagne streek?

2. Hoe geurt de wijn?
Geurt de wijn bijvoorbeeld fruitig of kruidig? Staat 1 karakter voorop of is de geur meer gelaagd? Bij het beschrijven van de geur van de wijn wordt onderscheid gemaakt in immobiele en mobiele intensiteit. Bij immobiel wordt aan het glas wijn geroken zonder te walsen. Bij mobiel wordt de wijn voorzichtig in het glas gewalst en vervolgens beschreven qua geur. Is er sprake van een toename van intensiteit van het geurbouquet? Worden er meer en/of andere geuren waargenomen? Wat is het karakter van de wijn en wat kan er over de kwaliteit worden gevonden. Als je vanille waarneemt dan geeft dit een indicatie dat de wijn op eiken vaten heeft gerijpt.

3. Hoe smaakt de wijn?
Het derde stadium bestaat uit het proeven van de wijn. Het beste neem je licht slurpend een klein slokje wijn. Zo neem je wat zuurstof mee waardoor de wijn beter proeft. Hoe is de allereerste aanzet van de wijn? Is deze bijvoorbeeld licht filmend tegen het gehemelte (mollig) of eerder vlot? Vormt er zich speeksel in je mond? Dit is een goede indicatie voor de aanwezigheid van zuren. Hoe worden restsuiker, alcoholpercentage en bitters ingeschat? Smaakt de wijn anders dan hij geurt? Hoe is de textuur, body en finesse van de wijn? Betreft het een evenwichtige wijn en hoe lang duurt de afdronk (goede wijnen hebben een langere afdronk)? De afdronk is in hoeveel seconden de wijn achterin je keel voelbaar blijft nadat je de wijn hebt doorgeslikt.

Tip: Bij het proeven van verschillende wijnen reinig je het beste je smaakpalet met wat slokjes water. Maak eventueel gebruik van een spuugemmertje.

untitled-74
Dit is niet mijn walk-in wine cellar hoor. De foto’s heb ik gemaakt tijdens een proeverij & rondleiding door de wijnkelders van Thiessen Wijninkoopers in Maastricht. Een echte aanrader! 

Puzzelstukjes
Met al deze puzzelstukjes kun je tenslotte de wijn beschrijven. En als je heel lang oefent met wijn op deze wijze analyseren en je nog meer verdiept in het fenomeen wijn dan kun je uiteindelijk ook nog een poging doen te raden van welke druivensoort (of welke combinatie druivensoorten = assemblage) de wijn is gemaakt en waar de wijn vandaan komt. En uit welk jaar. Of zelfs welke wijnboer de wijn heeft gemaakt. Maar dan ben je een echte wijn professional. Als je gek op bent wijn en films dan raad ik je de film-documentaire Somm van harte aan.

Wat heb ik van de cursus geleerd?
Met behulp van de cursus heb ik wijn leren analyseren en ik weet nu beter wat ik een lekkere wijn vind. Met andere woorden: ik kan nu veel beter onderscheid maken tussen een technisch goede en minder goede wijn en welk type wijn ik lekker vind. Kan ik nu op basis van etiketten een goede wijn uitzoeken? Dat antwoord is niet zonder meer ‘ ja’  want het allerbelangrijkste is natuurlijk de wijn kunnen proeven om deze te kunnen analyseren. Ik kan sommige etiketten op wijnflessen nu wel beter analyseren en inschatten of het wat zou kunnen zijn naar mijn smaak. Dus ik hoef minder te gissen of mijn keuze te baseren op of ik de fles er mooi uit vind zien  icon-smile-o

Ik heb ontdekt dat ik vooral van Merlot houdt met rijpe tannines. Maar natuurlijk blijft het een kwestie van proeven en net zoals parfum vind ik het heel persoonlijk en subjectief of een wijn lekker is. Ik ben ook absoluut geen wijnkenner na het volgen van deze cursus. Eerder heb ik het idee dat ik een glimps heb kunnen opvangen van de wereld die Wijn heet. En er is nog ontzettend veel meer te leren en te proeven! Ik maak nog even een fles open en zeg ‘Proost!’

Vond je dit leuk om te lezen? Er staan nog meer handige weetjes, tips, trucs en natuurlijk lekkere recepten op Vertruffelijk. Misschien is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Tekst en foto’s: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht