Heerlijke lamsbout uit de oven

5 oktober 2015Dagmar
Blog post

Op zondag vind ik het heerlijk om uitgebreid te koken. Het is daar ook zo’n mooie relaxte dag voor. Heel leuk vind ik het om een groot stuk vlees in de oven te bereiden en meestal begin ik dan na het ontbijt al met de voorbereidingen. Maar in geval van een marinade maak ik die de avond van tevoren al zodat de smaken de hele nacht in het vlees kunnen trekken. Inmiddels heb ik deze licht pittige lamsbout al een paar keer gemaakt. Wij likken onze vingers af dankzij de marinade met sambal, knoflook, zoete paprika, oregano,koriander, peper, zout en olijfolie. Voor ons een echt feestje om deze heerlijke lamsbout uit de oven te serveren op een mooie schaal en aan te snijden aan tafel. Met het opgevangen braadvocht maak je een heerlijke lamsjus. Voor deze lamsbout heb ik me laten inspireren door een licht pittige marinade van Gordon Ramsay.

Heerlijke lamsbout uit de oven

Ingrediënten voor de heerlijke lamsbout uit de oven
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 4-6 personen)

1 lamsbout van ongeveer 1.5 kg (met bot)
een scheutje witte droge wijn

voor de marinade
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels gerookt zoet paprikapoeder
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel gemalen koriander
3 fijngesneden tenen knoflook
peper en zout
olijfolie

Verder heb je een ovenschaal, een ovenrooster, zeef, garde, steelpannetje en een vleesthermometer nodig. En wat aluminium- en huishoudfolie.

untitled-104
 De marinade voor de lamsbout. Dankzij de chili pasta wordt de lamsbout licht pittig. 

Heerlijke lamsbout uit de oven recept
1. Maak de marinade door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Dep de lamsbout droog met keukenpapier.Snijd de lamsbout aan beide kanten ongeveer een halve cm diep kruiselings in. Wrijf de lamsbout helemaal in met de marinade. Laat de lamsbout een nacht goed afgedekt marineren in de koelkast.

untitled-143
Door de lamsbout in te smeren en masseren met de heerlijke marinade kunnen de smaken er lekker in trekken. Dek hem wel goed af, want anders ruikt je hele koelkast naar knoflook en kruiden.

2. Verwarm de oven 10 minuten voor op 160 graden.

3. Plaats de lamsbout met de vleesthermometer in het dikste stuk van de lamsbout op het ovenrooster. Plaats er een ovenschaal onder waarin de vlees sappen opgevangen kan worden. Hiermee maak je zometeen een heerlijke jus. Ik gebruik hiervoor de ovenschaal waarin ik de lamsbout heb laten marineren in de koelkast. Dat scheelt weer wat afwas.

untitled-149
Je kunt natuurlijk ook een braadslede gebruiken in plaats van deze constructie. 

4. Haal de lamsbout uit de oven als de kerntemperatuur tussen de 50 en 52 graden is (dat duurt ongeveer een klein uurtje).  Laat de lamsbout afgedekt met aluminiumfolie en een keukendoek zo’n 10 minuten rusten op een bord.

5. Haal de ovenschaal met de opgevangen vleessappen uit de oven. Schenk er een scheutje droge witte wijn erbij en roer alle smakelijke aanbaksels los met een garde. Schenk de vloeistof in een steelpannetjes en breng zachtjes aan de kook. Laat iets inkoken en zeef de saus dan boven een sauskom. Serveer deze overheerlijke pittige jus bij het lamsvlees.

6. Snijd het lamsvlees in plakken en serveer met de lamsjus.

Heerlijke lamsbout uit de oven
Tadaah! Ziet de lamsbout uit de oven er niet fantastisch uit? Garneer met wat verse takjes rozemarijn voor een extra feestelijk effect. Leuk bij een bijzondere gelegenheid of feestdag.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is de biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Recept marinade: naar een recept van Gordon Ramsay.

 

10 Reacties

  • Linda

    15 februari 2019 at 10:12 am

    1 uurtje op 160 graden, is dit hete lucht oven , of ander programma ? Wordt de lambout dan wel mooi bruin op deze lage temperatuur ?
    Vriendelijke groeten, Linda

    1. Dagmar

      15 februari 2019 at 7:58 pm

      Hoi Linda,

      Ik gebruik de electrische ovenstand en krijg daarmee het resultaat van de foto 🙂

      Groet Dagmar

  • Arno

    30 juni 2019 at 11:30 am

    Ziet er heerlijk uit en wil het een dezer dagen gaan maken. Ik ben op zoek naar de Rode chili pasta. Kan je me meer vertellen waar ik dat kan kopen? AH wist van niks 🙂
    eventueel zelf maken? Is it niet een combinatie van chili, knoflook, olijfolie, zout en peper en m.b.v. een vijzel tot pasta vermalen?

    Arno

    1. Dagmar

      30 juni 2019 at 12:53 pm

      Dag Arno, leuk dat je deze lamsbout wilt gaan maken! Je zou ook sambal oelek kunnen gebruiken (ik heb het recept hiermee inmiddels aangepast). Laat je me terugweten hoe je de lamsbout vond? Zou ik erg leuk vinden. Hartelijke groet, Dagmar

  • Leo Slappendel

    2 april 2021 at 8:40 pm

    Dag Dagmar,

    Het lijkt ons een heerlijk recept voor een lamsbout, wij gaan dit recept dan ook gebruiken voor de lamsbout op 1e paasdag. Hopelijk gaan onze kinderen en wij genieten!
    Vraag is welke wijn kan er het beste bij worden geschonken.

    Hartelijke groet
    Leo

    1. Dagmar

      2 april 2021 at 10:36 pm

      Hallo Leo! Superleuk dat jullie dit gerecht gaan maken. Ik heb dit gerecht nog niet gematcht met een wijn maar ik zou er een cabernet sauvignon of een tempranillo bij proberen. Laat je terugweten hoe het was? Veel plezier en fijne Paasdagen!

      1. Leo

        5 april 2021 at 12:26 pm

        Hallo Dagmar, de lamsbout was verrukkelijk, zeer sappig en een lekker pitje zeker voor herhaling vatbaar. Uiteindelijk Nardelli Appassimento (Puglia, Italië) er bij gedronken. Perfecte match met jouw recept.
        Vooraf hadden we coquilles op een bedje van Pastinaak en lente-ui. Al met al een zeer geslaagde 1e paasdag.

        Groet
        Leo en de andere liefhebbers.

        1. Dagmar

          5 april 2021 at 6:41 pm

          Hallo Leo, wat een heerlijk menu. Die wijn heb ik even opgezocht en probeer ik de eerstvolgende keer als ik dit recept maak graag uit 🙂
          Bedankt voor je leuke reactie en nog een fijne avond!

  • Rien

    5 april 2021 at 12:12 am

    Dag Dagmar,

    Ook wij hebben dit gerecht gemaakt voor het diner op 1e Paasdag.
    Was wel een beetje spannend, omdat ik dit wilde uitproberen met verse asperges.
    Door de 24 uurs marinade was het vlees lekker sappig en een heel lekker van smaak.
    Het was werkelijk een feest met wat gebakken aardappelschijfjes erbij.
    gecombineerd met een mooie frisse Pinot Grigio uit de Italiaanse regio Veneto.
    Genieten, gaan we zeker nog eens maken.

    1. Dagmar

      5 april 2021 at 12:02 pm

      Hallo Rien, dat klinkt als een heerlijke combinatie allemaal, het water loopt mij in de mond:) Dat wijntje klinkt ook goed, ga ik ook eens proberen! Bedankt voor je leuke reactie 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht