Gedeconstrueerde garnalencocktail

21 december 2018Dagmar
Blog post

Maak eens een gedeconstrueerde garnalencocktail met dit recept! Een moderne garnalencocktail met whisky cocktailsaus schuim, avocado limoencrème, furikake, biet en appel. Ik vind het leuk om een nieuwe draai te geven aan een klassieker en ik had al een tijdje in mijn hoofd om een eigentijdse versie van een garnalencocktail te maken. Zeg maar een garnalencocktail met een twist. Toen ik eindelijk de kidde die al een eeuw in keukenkast stond leerde te gebruiken tijdens een kookdemo en ik dezelfde week een schaal Noordzee garnaaltjes van het Nederlands Visbureau mocht ontvangen in de foodybox kerst was de tijd rijp om dit gerechtje voor elkaar te toveren! Ik pelde de garnaaltjes en maakte een lekkere zachte en slankere versie van whisky cocktailsaus waarvan ik met behulp van mijn kidde een luchtig schuim maakte. Ik pelde wat halve appelbolletjes uit een roze zoet-zure appel met een meloenbolletjesschep en stak met een uitsteekvorm rondjes uit plakjes chioggia biet. Ik marineerde de appel en biet in wat limoensap voor wat zuur in het gerecht en om ervoor te zorgen dat ze hun mooie kleur zouden behouden. De avocado crème bracht ik om diezelfde reden op smaak met limoensap en ook nog wat crème fraîche. Garneren deed ik ten slotte met wat vene cress en eetbare bloemen. Op het laatste moment besloot ik ook nog wat zelfgemaakte furikake toe te voegen, en dat voegde naast wat textuur ook nog umami toe aan het gerechtje. Een geslaagd experiment voor een superleuke garnalencocktail 2.0!

Gedeconstrueerde garnalencocktail
Gedeconstrueerde garnalencocktail: dat is weer eens wat anders! Ik dook in de kerstvakantie op mijn gemak de keuken in en knutselde dit gerecht in elkaar. De smaakcombi is top! De zachte ietwat zilte garnaaltjes zijn sowieso al een lekkere combi met het whisky cocktailsaus schuim. De furikake zorgt voor umami en textuur, en de knapperige zure smaakjes van de frisse appel en aardse biet zijn naast kleurig ook nog eens lekker in combinatie met de fris romige avocado limoencrème. Je kan furikake online of bij de groothandel kopen, of zelf maken met dit recept

Gedeconstrueerde garnalencocktail
In deze garnalencocktail met een twist zit de klassieke whisky cocktail saus op een leuke en lekkere manier verwerkt middels een schuim. Mocht je geen kidde hebben dan smaakt lobbig geklopte whisky cocktailsaus er natuurlijk ook prima bij! Je kan dit gerecht als klein voorgerechtje of als tussengerechtje serveren. Het recept voor de heerlijke whisky cocktailsaus vind je hier

Gedeconstrueerde garnalencocktail
Heb je zin om deze gedeconstrueerde garnalencocktail te gaan maken? Lees dan snel verder hoe je dat doet!

Ingrediënten voor gedeconstrueerde garnalencocktail
(klein feestelijk voor- of tussengerecht voor 4 personen)
4x 15 gepelde Noordzee garnaaltjes (ongeveer 80 gram totaal)
1x de ingrediënten voor dit recept voor whisky cocktailsaus
furikake
limoensap
ongeveer 2 zoet-zure appels
1-2 chioggia bietjes (je hebt 12 plakjes nodig)

voor de avocado limoencrème
1 rijpe avocado
2 theelepels limoensap
3 theelepels crème fraîche (light)

om te garneren
vene cress en wat eetbare bloemenblaadjes

Verder heb je nodig: een mandoline, een kleine ronde uitsteekvorm, meloenbolletjesschep, staafmixer, spuitzak met een wat groter spuitmondje, eventueel een keukenpincet en een kidde met patroon/patronen

Gedeconstrueerde garnalencocktail  recept
1.
Begin met het maken van de whisky cocktailsaus volgens dit recept. Je volgt alle stappen behalve het lobbig kloppen omdat je er een luchtig schuim mee gaat maken in de kidde. Vul de kidde met de whisky cocktailsaus en zet hem tot gebruik gekoeld en afgedekt weg.

2. Maak de avocado limoencrème door het avocado vruchtvlees te pureren met de rest van de ingrediënten. Doe de avocado limoencrème in de spuitzak met spuitmondje en leg tot gebruik gekoeld weg. NB: je kan deze crème het best z.s.m. gebruiken (dus niet uren van tevoren maken). Het limoensap gaat verkleuring wat tegen, maar verkleuring is niet te voorkomen.

3. Halveer de appels en pel er met behulp van de meloenbolletjesschep halve bolletjes uit. Je hebt 4x 3 halve bolletjes nodig. Let op dat je geen appelkern hebt. Halveer de appels nogmaals om nog wat meer bolletjes te kunnen maken. Bedruppel ze met limoensap.

4. Snijd schijfjes van de chioggia biet met behulp van een mandoline. Steek er met de kleine uitsteekvorm gelijke rondjes biet mee uit. Bedruppel ook deze met limoensap.

5. Pluk alvast de bloemblaadjes en blaadjes vene cress. Leg ze op een nat koud keukenpapiertje klaar, eventueel met een keukenpincet als je dat handig vind.

Opmaken: maak de kidde gebruiksklaar. Volg hierbij de gebruiksaanwijzingen of bekijk dit handig filmpje als je net zoals ik een iSi kidde hebt. Zet de borden of kommen klaar. Spuit in elk bord 3 toefjes avocado limoencrème. Strooi 3x een mespunt furikake ernaast. Leg 5 garnaaltjes op de furikake. Leg de halve appelbolletjes ernaast. Steek de chioggia biet in de avocado limoencrème. Spuit op elk bord een toef whisky cocktailsaus schuim. Garneer met de vene cress en bloemblaadjes. Serveer meteen.

Tip: belangrijk, spuit de kidde helemaal leeg voordat je hem weer probeert te openen. Het is een apparaat onder druk, dus neem veiligheidsvoorschriften in acht.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
NB: de Noordzee garnaaltjes zaten in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen. Ik besloot ze te gebruiken in dit recept. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

6 Reacties

 • M

  20 mei 2019 at 6:45 pm

  Dagmar, dit ziet er fantastisch uit. Maar nu wil ik die borden natuurlijk ook! Waar zijn ze van? 🙂

  1. Dagmar

   22 mei 2019 at 6:57 pm

   Hi! Mooi he, de roze bordjes maken het helemaal af. Ik heb dit roze bordje een paar maanden geleden gekocht bij Blokker. Misschien zijn ze nog te koop!

 • Marjolein

  27 mei 2019 at 5:51 pm

  Bedankt voor de tip! Zouden het deze kunnen zijn: https://www.blokker.nl/p/blokker-sofia-diep-bord-21-cm-roze/1795255 ?

  1. Dagmar

   28 mei 2019 at 10:15 pm

   Hallo Marjolein, mooi zijn deze! Die wat ik heb is mat roze met een wat bredere basis zodat je ingrediënten mooi plat kunt schikken. Ik denk dat deze niet meer verkrijgbaar zijn. Misschien zijn die wat je hebt gevonden een mooi alternatief. Hartelijke groet Dagmar

 • Gerdien

  14 november 2021 at 2:09 pm

  Hallo,

  Is dit recept ook te maken zonder een kidde?

  Groetjes!

  1. Dagmar

   14 november 2021 at 6:10 pm

   Hallo Gerdien, ja hoor. Je serveert dan gewoon wat van de cocktailsaus uit het recept zonder het in de kidde te doen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht