Furikake recept

18 december 2018Dagmar
Blog post

Furikake. ‘Furi-what?’ denk je misschien. Furikake is Japanse crunchy topping met veelal geroosterde sesamzaadjes, zeewier en gedroogde tonijn. Het is een lekker strooisel bomvol umami dat meestal met rijst wordt gecombineerd. Ik at afgelopen jaar een sushi bowl met kraakverse rauwe vis, sushirijst, sojasaus en dus de furikake. Ik strooide de furikake over de rijst en vis en wow! Die furikake vond ik zo lekker en bijzonder dat ik besloot hem zelf te maken. In het recept van Tim Anderson zag ik dat ik daarvoor o.a. katsuobushi nodig had. Deze gedroogde bonito (tonijn)vlokken met een typische smaak mogen blijkbaar echt niet ontbreken dus bestelde ik ze online. Verder bevat mijn versie voor furikake zwart geroosterde sesamzaadjes, anori (gedroogde zeewiervlokken), fleur de sel, rietsuiker, mierikswortel voor wat pit en quinoa-spelt rijstwafel voor wat textuur. Die laatste twee ingrediënten zijn mijn toevoegingen en variatie op het recept van Tim. Verder maakte ik hem qua bereidingswijze net even anders door bijna alle ingrediënten te bakken in de oven.

Gedeconstrueerde garnalencocktail
Ik combineerde de furikake uit dit recept met deze gedeconstrueerde garnalencocktail om umami en textuur toe te voegen. En lekker dat dit was!

Aziatische rijstsalade
In deze Aziatische rijstsalade zorgt de furikake voor textuur, smaak en umami.

Furikake recept
Zin gekregen om zelf ook furikake te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor furikake
1 quinoa spelt wafel (of een gewone rijstwafel)
katsuobushi
100 gram zwarte geroosterde sesamzaadjes (of witte geroosterde sesamzaadjes)
3 eetlepels fleur de sel
1.5 theelepel fijne rietsuiker
2 eetlepels anori
1/2 theelepel fijn geraspte mierikswortel

Furikake recept
Verwarm de oven voor op 100 graden (electrische oven). Week ongeveer twee handjes katsuobushi in heet water en druk uit in een zeefje. Je hebt 20 gram geweekte uitgedrukte katsuobushi nodig. Meng de katsuobushi met alle overige ingrediënten voor furikake behalve de rijstwafel en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Pluk de katsuobushi wat uit elkaar. Schuif de bakplaat in de oven, haal hem na 45 minuten eruit en laat afkoelen. Doe het mengsel met de in grove stukjes gebroken rijstwafel in een keukenmachine en maal tot een fijn mengsel. Je furikake is nu klaar. Bewaar hem maximaal 3 maanden in een afgesloten pot.

Nog enkele ideetjes voor het combineren van furikake
– Combineren met een poké bowl
– Strooien over een carpaccio van tonijn
– Lekker in een Aziatische rijstsalade
– Of wat dacht je van furikake in deze gedeconstrueerde garnalencocktail?
– Je kan er ook een bijzondere gastronomische amuse mee maken, bijvoorbeeld deze met garnaaltjes en whisky cocktailsaus schuim.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht