Eggs Benedict

5 februari 2015Dagmar
Blog post

Sinds het me lukt om eieren mooi (lees goed) te pocheren, ben ik diverse combinaties aan het uitproberen. Eggs benedict is een echte klassieker: gepocheerde eieren met een Hollandaise saus op een licht krokant getoast broodje met ham…jum! Hollandaise saus is een rijke saus op basis van veel boter en eierdooier. Niet bepaald een lichte saus. Ach, dan maar een extra blokje om? En de rest van de week lekker healthy eten, dan kan het best af en toe  icon-smile-o Naast de klassieke combinatie met gepocheerde eieren is Hollandaise saus ook een heerlijke saus voor bij asperges. Nom nom nom  icon-smile-o

Ingrediënten voor 2 personen
4 zeer verse biologische eieren, elk ei in een bakje, kommetje of koffiekopje
2 eierdooiers
6 plakken biologische ham
125 gram ongezouten roomboter, gesmolten (niet gebruind, liefst geklaard)
wat versgemalen peper en zout
2 tarwebollen
1.7 liter water
125 ml witte wijnazijn
1 theelepel zout
1 theelepel citroensap
scheutje water
een snufje cayennepeper

Tip: lees voordat je aan de slag gaat mijn blogpost ‘zo pocheer je een eitje’ door met superhandige tips waarmee het pocheren zeker lukt. Let op: omdat een ei door het te pocheren niet volledig gaart is dit gerecht niet of minder geschikt voor jonge kinderen, zwangeren en/of mensen met een minder goede gezondheid.

Zo maak je de eieren benedict
1. Verwarm het water met de azijn en het zout. Het water mag niet koken maar moet er juist tegen aanzitten. Zet een bord klaar met wat keukenpapier om de eieren zo op te leggen.Roer rustig met een lepel of garde door het water tot er een subtiel draaikolkje ontstaat. Je laat het ei rustig in het midden van het draaikolkje glijden als het water warm genoeg is. Als je een keukenthermometer hebt breng je water met behulp hiervan tegen de 80 graden Celcius aan. Pocheer ze gedurende 3 tot 3.5 minuten, schep ze uit het water met een schuimspaan en leg ze voorzichtig op een vochtige keukendoek. Het eiwit mag niet meer doorschijnend zijn, dan zijn de eitjes goed.

2. Schenk wat kookvocht uit de pan zoveel dat er een bodempje water van ong. 3-4 centimeter achterblijft. Plaats hierop een kom. De kom moet de pan afsluiten, anders zou je je pijn kunnen doen aan eventueel wat ontsnappende stoom. Het is belangrijk dat het water niet kookt, anders stolt het ei dat samen met de boter de basis vormt voor de Hollandaise saus.

3. Je maakt nu de Hollandaise saus door de eierdooiers in de warme kom schuimig te kloppen (liefst in 8-vom)met een scheutje water en het citroensap. Gebruik hiervoor een garde. Zodra deze schuimig en egaal van kleur is zet je de kom van het vuur. Voeg druppelsgewijs de gesmolten boter toe en blijf ondertussen goed kloppen. Voeg steeds pas wat nieuwe boter toe, als deze volledig is opgenomen. Zet de saus even opzij en bak ondertussen je doormidden gesneden tarwebollen in een pan met anti aanbaklaag licht krokant. Als de binnenkanten krokant zijn, leg je ze op een bord. Als je Hollandaise saus schift, dan begin je opnieuw in een schone kom en een nieuwe dooier met citroensap en water. Zodra deze schuimig is, neem je hem van het vuur en roer je er gesmolten boter onder. Daarna doe je geleidelijk de geschifte saus erbij. Blijf goed kloppen, dan komt het goed.

4. Je Hollandaise saus is misschien wat te dik geworden, hij moet als het ware als een lintje van je garde lopen. Verdun hem eventueel tot deze gewenste dikte met wat kookvocht van de gepocheerde eieren. Kruid de saus met de cayennepeper en wat versgemalen peper en zout naar smaak.

Serveren: Verdeel de ham over de onderste helften van de tarwebollen. Leg daarop voorzichtig de gepocheerde eieren. Bedek de eieren met een flinke lepel Hollandaise saus en leg de bovenkanten van de tarwebollen erbij.En dan het moment suprême: zet je mes in dit hemels broodje en ontdek of de eierdooier heerlijk romig en vloeibaar is. Njam! Dat ziet er uit zoals op de laatste foto. Happy days!

Neem voor nog meer lekkere recepten eens een kijkje in de receptenindex, klik hier. Klik voor nog meer handige, tips en weetjes hier.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht