Eggnog maken

31 december 2016Dagmar

Eggnog maken. Deze van oorsprong Engelse cocktail lonkte al een tijdje op mijn zeer uitgebreide food bucketlist. Toen serveerde mijn schoonzus deze Kerst een onweerstaanbaar lekkere eggnog die me aan vloeibare crème brûlée deed denken. Toen heb ik toch maar eens héél snel gevraagd naar het recept. Je kunt deze eggnog zowel alcoholvrij als niet-alcoholvrij maken. Traditioneel maak je eggnog met een scheutje whisky, cognac en/of rum en rasp je er vlak voor het serveren wat nootmuskaat over (echt heel lekker). Maar ik ben niet zo’n fan van whisky en rum. Ik heb weleens een proeverij gedaan maar het is niet mijn ding. Wat ik echter wel een superlekker drankje vind is Baileys. Je raadt het al. Ik gaf een vertruffelijke twist aan deze feestelijke eierpunch door er wat Baileys door te roeren. En lekker dat deze versie is! Ik maakte dit drankje speciaal voor oudjaarsavond, maar man. Was het elk jaar maar New Year’s eve!  Hoe dan ook, ik ben benieuwd of jij dit feestelijk drankje net zo lekker vind als ik! Ik zeg alvast proost and a very Happy New Year!

eggnog
Eggnog is een van oorsprong Engels drankje en wordt ook wel eierpunch genoemd. Oorspronkelijk bestond deze cocktail uit cognac, melk en ei. In mijn versie zit een beetje Baileys. En wat is dat lekker! Amaretto lijkt me trouwens ook erg lekker. 

Dit heb je nodig om eggnog te maken (voor ca. 1.6 liter)
6 grote eieren
750 ml melk
200 ml slagroom
3 eetlepels baileys
170 gram kristalsuiker
1/2 theelepel vanille extract(eventueel wat meer naar smaak)
1/2 theelepel zout
wat nootmuskaat (poeder of vers geraspt)

Zo maak je eggnog
1. Doe suiker en zout in 1 kom. Doe de eieren erbij en mix met een mixer tot een egaal licht schuimig mengsel.

2. Doe de melk in een pannetje en verhit zonder deze te laten koken. Als er damp van de melk begint af te slaan schenk je onder voortdurend roeren met een garde het eiermengsel erbij. Verhoog de temperatuur en blijf roeren. Je zult zien dat binnen enkele minuten de eggnog wat dikker en gladder wordt. Laat niet koken.

3. Doe slagroom, baileys en vanille extract erbij en roer goed door. Bewaar de eggnog zeker 4 uurtjes afgedekt in de koelkast om alle smaken lekker op elkaar te laten inwerken. Je geduld zal worden beloond. Als je eggnog dan ein-de-lijk klaar is roer je hem nog even door en  serveer je hem met een snufje nootmuskaat. Heerlijk!

eggnog
In het onwaarschijnlijke geval dat je nog eggnog overhoudt zou je er deze eggnog koffie mee kunnen maken: mix 125 eggnog met 100 ml koffie en top af met slagroom en nougatine. Nomnomnom!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit aperitief met roomijs, limoncello en prosecco ook vast iets voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Foto’s en tekst: Dagmar

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht