Eend met sinaasappelsaus

22 juni 2018Dagmar
Blog post

Deze eend met sinaasappelsaus stond al een tijdje op m’n bucketlist om een keer te maken. Het leek me zo’n leuke klassieker om zelf een keer op tafel te toveren! Toen ik de sinaasappeljam van Pur Natur toegestuurd kreeg en deze proefde bezorgde me dat het eureuka momentje dat me er toe besloot deze eend met sinaasappelsaus maar eens heel snel te gaan maken! Deze jam smaakt heerlijk naar sinaasappel en dat komt doordat er stukjes sinaasappelschil inzitten en de condens die tijdens het bereiden van deze jam ontstaat, wordt teruggebracht in de jam voor een optimaal smaakbehoud. En dat kan je goed proeven! Toen ik eenmaal op dreef was besloot ik de saus verder op smaak te brengen met kaneel, steranijs, soja en honing. Njammm!

Eend met sinaasappelsaus
Mijn allereerste poging om eend te bakken resulteerde in een geblakerde zwarte eend en een keuken die blauw zag van de rook . Gelukkig gaat het me nu beter af. Heb jij ook zo’n gerecht wat eerst vaker mislukte?

Eend met sinaasappelsaus
Eend en sinaasappel zijn goede smaakvrienden en eend met sinaasappelsaus is niet voor niets een klassieker! Met wat kaneel, steranijs, sojasaus en honing geef je een lekker Oosters tintje aan deze favoriet. Garneer de eend eventueel met wat schijfjes sinaasappel en verse koriander. Deze eend heb ik gebakken tot een kerntemperatuur van 65 graden. Het resultaat is een sappige rosé gebakken eend zoals op de foto te zien is. Een van de makkelijkste manieren om eend op precies de gewenste garing te serveren is om een keukenthermometer te gebruiken. 

Dit heb je nodig voor 2 personen
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2 personen)
ongeveer 350 gram tamme eendenborstfilet met vel
125 ml kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)
3 theelepels Pur Natur sinaasappeljam
1 kaneelstokje
1 steranijs
1/4 theelepel bloemenhoning
1 theelepel sojasaus
1 kaffir limoenblaadje
peper en zout

verder heb je aluminiumfolie, keukenpapier, een keukenthermometer en een zeefje nodig

Eend met sinaasappelsaus recept
1. Dep de eend droog met wat keukenpapier.

2. Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag zonder vetstof.  Snijd de velkant kruiselings in tot op het vlees. Bak de eend aan beide kanten en draai hem regelmatig tot er een kerntemperatuur van 65 graden is bereikt. Controleer de temperatuur regelmatig met behulp van de keukenthermometer. Verlaag de temperatuur van het vuur tijdens het bakken tot medium. Laat de eend rusten tussen aluminiumfolie.

3. Schenk het bakvet van de eend weg en zet de koekenpan weer op het vuur met de kippenbouillon, kaneel, steranijs en het kaffir limoenblaadje. Laat tot de helft inkoken. Voeg de sinaasappeljam, honing en sojasaus toe.  Kook deze in totdat er een stroperige saus ontstaat. Zeef de saus en vang hem op.

Tip: roer het vleessap van de eend dat bij het rusten achterblijft in de aluminiumfolie door de saus voor een extra lekkere sinaasappel saus.

4. Snijd de eend in stukjes en kruid naar smaak met peper en zout. Serveer met de saus.

Eend met sinaasappelsaus

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht