Chocolade truffels

21 december 2014Dagmar

Hoe feestelijk en bijzonder is het om je gasten tijdens de koffie/thee ter afsluiting van het diner te verrassen met deze heerlijke zelfgemaakte chocolade truffels? Extra feestelijk dankzij de eetbare goudglitters die je er vlak voor het serveren over strooit. Hier maak je indruk mee! Truffels zijn supermakkelijk zelf te maken en de enige ingrediënten zijn chocolade, slagroom, boter en een beetje cacao. Je kunt ze prima enkele uurtjes van te voren maken, want ze moeten minsten 2.5 uur opstijven in de koelkast.

Ingrediënten voor ongeveer 40 truffels
200 gram pure chocolade, in stukjes
125 ml verse slagroom (ongeslagen, beker)
60 gram ongezouten roomboter
2 koffielepels vanillesiroop
cacaopoeder
een potje eetbare goudglitters, verkrijgbaar bij bakwinkels

En zo maak je de chocolade truffels
1. Smelt de chocolade au bain marie. Hiervoor zet je een hittebestendige kom in een pan met een bodempje water. De kom moet goed aansluiten, anders kun je je branden aan de stoom. De kom dient het water niet te raken. Breng het water tegen de kook aan. Niet laten koken, anders kan je chocolade te heet worden en bitter gaan smaken. Roer met een spatel of garde totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Zet het vuur uit en laat de pan op het vuur staan zodat de chocolade vloeibaar blijft.

2. Breng de slagroom in een pannetje met een dikke bodem tegen de kook aan, en smelt de boter hierin. Neem de pan van het vuur af, en laat 5 minuten afkoelen. Roer de vanillesiroop eronder.

3. Roer het slagroom-boter mengsel onder de chocolade. Schenk het mengsel in een kommetje en zet het minstens 2.5 uur afgdekt in de koelkast.

4. Zet een diep bord met een laag cacao klaar. Schep een flinke theelepel truffelmengsel uit het kommetje en laat het in de cacao vallen. Bedek van alle kanten met de cacao en rol er met je handen een bolletje van en herhaal met de rest van het mengsel.

5. Zet de truffels  tot gebruik afgedekt in de koelkast.

6. Neem de truffels vlak voor gebruik uit de koelkast. Doop een penseel in de goutglitter en houd deze boven elke truffel. Tik met een mes tegen het penseel zodat de glitter op de truffel valt. Zo zitten je vingers niet onder de glitters. Serveer meteen.

Tips
Je kan deze truffels natuurlijk ook leuk bij een high tea of als onderdeel van een grand dessert serveren. Je kunt in plaats van pure chocolade ook een andere chocolade gebruiken. In plaats van cacao kun je de truffels ook bedekken met wat kokos of fijngehakte nootjes. Of wat dacht je van een chocoladetaart met daarop allemaal chocoladetruffels? Of iets heel anders: geitenkaas ‘truffels’ met fijngehakte nootjes als hapje of amuse?


IMG_7264
Lekker en mooi deze chocolade truffels met eetbare goudglitters.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is dit misschien ook wat voor jou: Chocolademousse van bonbonbloc. Of wat dacht je van deze citroenmousse taartjes met bastognekoekjes. Kijk ook eens in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, tips en trucs.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

1 Reacties

  • Maes Martine

    23 december 2014 at 12:44 pm

    deze truffels lijken heerlijk om te maken en niet
    moeilijk

    Mieke

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht