Basisrecept pizzadeeg

27 april 2018Dagmar
Blog post

Met dit basisrecept pizzadeeg creëer je de basis voor jouw lievelingspizza. Je eigen pizzadeeg maken is geen moeilijk klusje maar je bent er wel wat tijd aan kwijt. Het deeg moet namelijk zo’n twee uur rijzen. Maar wat is het de moeite waard! Zelf pizzadeeg maken als basis voor je homemade pizza is zoveel lekkerder dan kant-en-klaar. Haal je favoriete toppings in huis en trek een paar uurtjes uit. Je geduld zal worden beloond. In dit recept heb ik de basis voor het zelf maken van een luchtig pizzadeeg voor je op een rij gezet.

Basisrecept pizzadeeg
Zelfgemaakt pizzadeeg bevat niet veel ingrediënten dus je moet wel de juiste voorhanden hebben. Neem in elk geval type ‘oo’ bloem als uitgangspunt. Dat is een veel fijnere bloem dan gewone bloem. Niet voor niets dat ze dit type bloem als basis gebruiken in bella Italia. Vandaar ook dat ik dit type bloem gebruik in dit basisrecept pizzadeeg.

Ingrediënten basisrecept pizzadeeg
voor 2 kleine of 1 grote pizza
250 gram bloem voor pizza deeg type ‘oo’ + extra
8 gram droge gist (of 15 gram verse gist)
150 ml warm water
1 theelepel suiker
1/2 theelepel zout
1 eetlepel olijfolie
eventueel: 1 theelepel gedroogde oregano. Erg lekker om alvast wat van deze Italiaanse smaakmaker aan het deeg toe te voegen!

Basisrecept pizzadeeg
1. Meng het warme water met de gist en suiker en laat 5-10 minuten staan (het gaat dan een beetje schuimen en dat is wat je wil.

2. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout over het meel (niet in het kuiltje). Doe het gistmengsel met de olijfolie in het kuiltje en roer met een vork. Neem steeds een beetje meer deeg mee tijdens het roeren. Kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Dit kun je eventueel met behulp van een standmixer doen (dat doe ik meestal -ongeveer 5 minuten- maar mijn Kitchenaid heeft daar duidelijk wat moeite mee). Is het deeg te droog dan doe je er nog wat water en/of olijfolie bij. Is het te nat dan doe je er nog wat bloem bij. Mocht je de gedroogde oregano toevoegen dan doe je dit bij deze stap.

3. Doe het deeg in een bebloemde kom en dek luchtdicht af met huishoudfolie bestreken met wat olie (tegen uitdrogen en tocht). Leg hier weer een theedoek bovenop. Laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op een warme plek.

4. Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg naar wens uit naar 2 kleine pizza’s of 1 grote pizza met een bebloemde deegroller. Rol het deeg uit op een vel bakpapier zodat je de belegde pizza’s makkelijk kunt verplaatsen naar de bakplaat.

5.  Verwarm de oven voor op 220 graden (electrische oven). Verwarm de bakplaat mee.

6. Beleg de pizza’s naar wens. Til de belegde pizza’s voorzichtig op de onderkant van de meeverwarmde bakplaat (ik gebruik de bakplaat i.p.v. een pizzasteen).  Bak de pizza’s zo’n 10 minuten (voor de kleine pizza’s) of ongeveer 20 minuten in geval van 1 grote pizza op de onderste tray in de oven.

Tip: Je kan eventueel ook een zeer goed meeverwarmde bebloemde pizzasteen of een bakmat gebruiken.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht