Baklava

22 februari 2021Dagmar
Blog post

Onlangs proefde ik heerlijke knisperende kleverige baklava met verschillende soorten nootjes en een heerlijk vleugje citroen. Dat was zo lekker, dat ik besloot om zelf eens baklava te maken!

Mmm baklava! Een leuke afsluiter van een Mediterraans etentje thuis! Wil je ook eens zelf baklava maken? Lees dan snel verder.

Ingrediënten voor een schaal baklava
vloeibare boter
10 vellen filodeeg (225 gram)
50 gram walnoten
50 gram pistachenoten
1/4 theelepel kaneel poeder
1 theelepel kristalsuiker
een snufje zout

Voor de siroop
125 gram kristalsuiker
100 ml water
40 gram honing
een stukje citroenschil van ongeveer 3 cm (van schoongeboende citroen).

Verder heb je nodig: een ovenschaal (ik gebruikte deze ovenschaal), een bakkwastje en bakpapier.

Baklava recept
1. 
Verwarm de oven voor op 175 graden (electrische oven). Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de nootjes ongeveer 6 tot 8 minuten. Maal de nootjes grof fijn in een keukenmachine met de kaneel en suiker (of hak ze grof fijn).  

2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vouw de ontdooide filodeegvellen voorzichtig open en snijd ze in dezelfde grootte als de bodem van de ovenschaal die je gebruikt zodat ze er goed inpassen. Leg de filodeegvellen tussen een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.

3. Vet de ovenschaal in met wat boter. Gebruik voor de bodem 5 vellen filodeeg. Sla elke keer dat je een vel filodeeg tussen de theedoek uitneemt, de theedoek weer dicht om uitdrogen te voorkomen. Leg een velletje filodeeg in de ovenschaal en strijk deze in met wat boter (dat gaat heel handig met een bakkwastje). Herhaal en druk voorzichtig aan. Verdeel na de eerste 5 lagen filodeeg het notenmengsel hier gelijkmatig en voorzichtig over. Dek af op dezelfde manier met de overige 5 vellen filodeeg. Bestrijk ook het laatste vel filodeeg met wat boter. Snijd de baklava met een scherp mesje in porties.

4. Bak de baklava ongeveer 25 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 150 graden bak nog gedurende ongeveer 40 minuten of totdat de baklava goudbruin is. Maak ondertussen de siroop. Voor de siroop zet je alle ingrediënten op in een steelpannetje. Roer goed door en breng al roerende aan de kook tot de suiker is opgelost en het mengsel is wat is ingedikt tot siroopdikte. Laat afkoelen. Verwijder het citroenschilletje.

5. Zodra de baklava uit de oven is schenk je de siroop er gelijkmatig overheen. Laat de baklava helemaal afkoelen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Dit artikel bevat een affiliate link. Zie voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht