Aziatische spareribs

26 mei 2017Dagmar

Met dit recept maak je superlekkere Aziatische spareribs! Toen ik laatst Iberico spareribs ontdekte zaten deze binnen een milliseconde in m’n online winkelwagentje. Foodie afwijking. Want ik weet dat  Iberico ontzettend lekker is en de combinatie met spareribs daar gingen mijn handen gewoon van jeuken om daar wat lekkers mee te gaan kokkerellen! Toen ze werden thuisbezorgd was ik een beetje ontsteld: het was bijna 2 kg spareribs!

Toen ik de spareribs op m’n snijplank wilde leggen zag je de deze serieus bijna niet meer door het halve varken dat uitgestald lag op het aanrecht! Ik bedacht een Aziatische marinade voor deze hemelse ribbetjes met o.a. véél gember en knoflook. Ik besloot de spareribs te grillen voor die heerlijke grillsmaak op mijn geliefde Le Creuset grillplaat. 1 van de voordelen van deze geweldige grill is dat ik hem het hele jaar kan gebruiken en dus niet afhankelijk ben van de weergoden.

Thuis hebben we de afspraak dat degene die niet kookt de vaat doet. Hoewel ik meestal kook en deze dubbelzijdige grill een paar keer per week gebruik heeft mijn man nog nooit geklaagd over het schoonmaken van dit enigszins logge lompe en erg zware item. Zo lekker vind hij alles wat ik ermee maak. Terug naar deze superlekkere spareribs. Ze waren hemels. De combinatie van de Iberico spareribs met de Aziatische marinade en het grillen was ongelooflijk lekker. Mijn man en ik hebben gelukzalig zitten kluiven die avond…

Aziatische spareribs
Aziatische spareribs
Deze Aziatische spareribs zijn het helemaal. Zoet, licht pittig en ontzettend lekker! Pas op dat je je vingers er niet bij opeet! Je kunt ze ook bereiden op de bbq. Grill ze dan indirect zo’n 1.5 uur op 100-150 graden. Keer regelmatig.  Gaar ze daarna verder gewikkeld in aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 140 graden gedurende 1.5 uur. 

Dit heb je nodig voor de Aziatische spareribs 
(onderdeel van hoofdgerecht voor ongeveer 3 personen)
1.7 kg iberico spareribs
10 teentjes knoflook
10 cm gember (geschild)
2 eetlepels sambal oelek
3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
60 ml water
1/2 theelepel tamarinde
1 theelepel vissaus
1/2 theelepel citroensap
2 eetlepels ketjap medja
neutrale olie
een snufje zout

Aziatische spareribs recept
1. Om te beginnen verwijder je het vlies van de spareribs. Het is een aanrader om dit te doen want je spareribs zullen malser en dus lekkerder zijn. Met behulp van dit handig filmpje kun je bekijken hoe je dat doet. De spareribs marineer je minimaal 4 uur. De marinade maak je als volgt. Maal de knoflook en gember met 1  eetlepel neutrale olie fijn in een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt dan snijd je de knoflook en gember zeer fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een steelpannetje. Voeg de knoflook en gember toe en bak 2-3 minuten zonder te kleuren. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe behalve de spareribs. Verwarm 5 minuten. Pureer de saus dan. Ik deed dat in een hoge smalle kom i.v.m. het voorkomen van (hete) spatten.

2. Dan is het tijd om de spareribs te marineren. Deel de spareribs zo nodig op in ongeveer 3 grote stukken. Masseer de spareribs in met de marinade alsof je je liefste insmeert met zonnebrand. Dek af en zet ze minimaal 4 uurtjes weg in de koelkast om alle smaken lekker op elkaar te laten inwerken. Wrijf maar alvast in je handjes, want oei, dit wordt superlekker!

3. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrische oven). Leg het ovenrooster klaar. Verhit de grill. Grill de spareribs aan elke kant tot er goudbruine strepen ontstaan. Leg op het rooster en gaar verder in de oven gedurende zo’n 30-40 minuten. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Snijd in stukken en serveer. Heerlijk met frites en een frisse salade. En, slaak jij ook gelukzalige zuchten?

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht