Door boter te klaren verwijder je de melkbestanddelen  die verbranden als je de boter (te) heet verhit. Door geklaarde boter te gebruiken kun je de de pan met boter flink verhitten zodat je het stukje vlees mooi kan bereiden. Waarom niet gewoon olie gebruiken denk je misschien. Het voordeel van geklaarde boter is dat je de smaak van boter behoudt, en dat is qua smaak een hele goede pré  icon-smile-o  En met geklaarde boter kun je trouwens ook een heerlijke Hollandaise saus maken. 

Ingrediënten
2 pakjes ongezouten roomboter

untitled-30
 De gesmolten boter met schuim en melkbestanddelen

Zo klaar je boter
1. Smelt de boter langzaam in een steelpan met een dikke bodem tot de boter gaat schuimen. Het is de bedoeling dat de boter de kleur zoals op de foto’s houdt, dus niet bruin. Neem de pan van het vuur. Laat de boter 10 minuten staan. Vervolgens schep ik de melkbestanddelen die bovenop drijven eraf schep met een lepel. Deze gooi ik weg. Daarna schenk ik de geklaarde boter in een schenkkannetje (omdat ik er ook vaak een ei-boter saus mee maak, en dat is dan zo makkelijk doseren). Daarbij zorg ik dat de melkbestanddelen op de bodem van het pannetje niet mee worden geschonken. De melkbestanddelen die achterblijven in het pannetje gooi ik ook weg. Je geklaarde boter is nu gebruiksklaar.

Als het goed is ruikt de boter nu heerlijk. De geur doet mij aan karamel en croissants denken en bij deze stap loopt het water mij al in de mond  icon-smile-o

untitled-35
 De geklaarde boter 

Je kunt de boter maximaal 2 weken bewaren in de koelkast.

Tip: zie ook mijn blogpost over hoe jij een perfecte biefstuk kunt bakken

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook.

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Zo klaar je boter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk