Zelfgemaakte mayonaise

4 maart 2015Dagmar

Het maken van mayonaise schrikt veel mensen af, maar het is eigenlijk best makkelijk. Hij smaakt totaal anders dan de saus die je kant-en-klaar koopt en kan dus best even wennen zijn, maar ik sinds ik hem zelf maak wil ik niet meer anders  icon-smile-o .  En bijkomend voordeel: als je hem zelf maakt zitten er minder ingrediënten en toevoegingen in zoals wel vaak het geval is bij kant-en-klaar varianten. Natuurlijk zitten er in mayonaise veel calorieën (ongeveer 100 per eetlepel) en ook het vetgehalte (ongeveer 67 %) is hoog. Maar wist je dat het percentage verzadigde vetten (de slechte) vetten in verhouding laag is en maar ongeveer 5 % bedraagt per 100 ml? De rest is onverzadigd (de goede vetten).  Een kleine hoeveelheid en niet dagelijks kan dus prima. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar van een klein likje mayonaise op m’n toast kannibaal of een lepeltje bij m’n zoete aardappelfrietjes word ik wel een beetje blij. En mocht je zelfgemaakte mayonaise toch schiften, dan geef ik je een handige tip hoe je dit eenvoudig kunt oplossen. 

Ingrediënten voor een klein potje mayonaise (ongeveer 200 ml)
2 eierdooiers (large, op kamertemperatuur)
1 eetlepel vrij milde witte wijnazijn
20 gram milde Dijon mosterd
225 ml druivenpitolie of een andere milde olie

untitled-81
Home made mayonaise: simply the best IMHO

Zo maak je mayonaise

1. Meng de dooiers, azijn en mosterd in een kom door elkaar met een garde.

2. Schenk druppelsgewijs al kloppend met de garde olie toe. Voeg pas opnieuw olie toe als deze volledig is opgenomen. Het mengsel wordt steeds dikker zul je merken. Je kunt dan steeds iets meer olie per keer erbij schenken. Blijf goed kloppen.  Dat wordt op gegeven moment wat zwaarder omdat de mayonaise vrij dik wordt. Je zou het een specifiek gebonden work-out kunnen noemen  icon-smile-o  Mocht je mayonaise toch schiften gooi hem dan niet weg. Je kunt hem redden door opnieuw te beginnen met stap 1 en geleidelijk de geschifte mayonaise toe te voegen.

De mayonaise kun je afgesloten in een potje ongeveer een week in de koelkast bewaren. Bovenstaand recept is voor een klein potje mayonaise van ongeveer 200 ml.

Variatietips: door wat verse gesnipperde kruiden toe te voegen zou je er bijvoorbeeld een peterselie-bieslook mayonaise van kunnen maken die heerlijk smaak bij vis. Of roer er wat truffelolie onder voor een truffelmayonaise. Of wat dacht je van fijngesneden knoflook en wat fijngewreven rode peper voor een pittige noot?

Hier geef ik je nog wat andere suggesties wat je allemaal met deze zelfgemaakte mayonaise zou kunnen doen:

– Maak er dragonmayonaise van door wat dragon toe te voegen;
– Door wat fijngewreven knoflook toe te voegen maakt je knoflook mayonaise oftewel aioli;
– Roer er wat kappertjes en fijngehakte augurk onder voor een frisse licht zoute noot;
– Met wat whiskey, een snufje cayennepeper, wat opgeklopte slagroom en tomatenketchup maak je er een cocktailsaus van;
– Met wat kerriepoeder en een snufje saffraan tover je je eigen kerrie saffraan mayonaise op tafel;
– Met wat fijngesneden ananas, een scheutje gembersiroop en kerrie haal je de zon een beetje in huis.

Leuk toch dat je met een basis bereiding zo leuk en veelzijdig kunt variëren en van iets heel gewoons een klein feestje op je bord kunt maken.

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lasagna bolognese misschien ook wat voor je.  Of wat dacht je van deze citroenmousse taartjes met bastognekoekjes. Kijk ook eens in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten, tips en trucs.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook!

untitled-166

Wil je graag meer weten over de voedingswaarde van mayonaise? Klik dan hier voor de voedingswaarde van Gouda’s Glorie mayonaise.

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
Bron recept: D. Willems

1 Reacties

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht