Totdat ik hem zelf een keer maakte was ik geen fan van bbq saus. Maar zelfgemaakte bbq saus is niet te vergelijken met kant-en-klaar maar zoveel lekkerder!  Vooral het rokerige smaakje dat je krijgt door het gerookte paprikapoeder vind ik superlekker. Deze saus op basis van ketchup draai je met behulp van een keukenmachine snel en eenvoudig in elkaar. 

untitled-237
Deze zelfgemaakte bbq saus smaakt heerlijk op o.a. zelfgemaakte hamburgers. Daar heb ik trouwens ook een heel lekker recept van voor je. Je vindt een linkje naar het recept onderin. Verder heb ik nog een paar lekkere tips voor je waar je deze saus allemaal nog meer mee kan combineren. 

Je maakt deze bbq saus makkelijk en snel op basis van ketchup en met behulp van keukenmachine. Doe de volgende ingrediënten in een keukenmachine:
400 ml ketchup
1 sjalot, gehalveerd
1 theelepel chilipoeder
1 eetlepel witte wijn azijn
1 eetlepel mosterd
2 teentjes knoflook
3 eetlepels rietsuiker
1/2 theelepel worcestersaus
2 eetlepels sriracha (pittige Thaise knoflook chili saus, evt. te vervangen door sambal of 1 verse rode peper zonder zaadlijst)
4 theelepels gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel (zee)zout
2 eetlepels olie

Mix de ingrediënten met behulp van de keukenmachine. Veeg de randen van de keukenmachine schoon zodat alle ingrediënten onderaan in de keukenmachine zitten en mix nogmaals 10 seconden. Schenk de ketchup erbij en mix nogmaals gedurende een minuut. Verwarm de saus in een pannetje tegen de kook aan. Laat 5 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen en laat de saus afkoelen.

untitled-248
Tip: als je de ketchupfles goed uitspoelt kun je deze meteen herbruiken om deze bbq saus in te bewaren. Je kan de fles vullen met behulp van een trechter. Je kan de saus gekoeld prima een paar weken bewaren.Als je een knijpfles gebruikt kun je de saus makkelijk in de juiste hoeveelheid doseren. 

Waar kun je deze saus allemaal bij serveren:
– Bij een bqq of course  icon-smile-o
– Bij een biologische hamburger met kaas, augurk en sla
– Bij gehaktbrood
– Als dipsaus bij chips of nachos
– Bij een tosti
– Een flinke kneep in de chili con carne smaakt zalig
– Pimp je tomatensoep met een kneepje saus en serveer er crème fraîche, bosui en nachos bij
– Een omelet
– Een broodje met salami, ei en augurk

Lijkt dit je een lekker recept? Er staan nog meer lekkere recepten in de receptenindex, klik hier. Of ben je benieuwd naar mijn lekkere en makkelijke recept van de zelfgemaakte hamburgers van de foto’s? Klik dan hier.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op facebook of schrijf je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

One Response to Zelfgemaakte bbq saus

  1. Rick schreef:

    Heel erg bedankt voor deze heerlijke bbq saus. Mijn vriendin en ik waren al een beetje uitgekeken op de standaard sauzen.

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk