Zalm teriyaki

20 september 2019Dagmar
Blog post

Met dit makkelijk recept maak je lekkere zalm teriyaki met ketjap medja, limoensap, knoflook, gember en rode peper. Na zowat alle seizoenen van Masterchef Australia bekeken te hebben wilde ik erg graag eens zelf die lekker uitziende teriyaki saus maken. Online las ik dat de meeste zelfgemaakte teriyaki saus veelal bestaat uit een combinatie van sojasaus, bruine suiker, honing , knoflook, gember, maizena en/of (mirin) azijn. Ik besloot de ingrediënten te verminderen door mijn favoriete ketjap medja te gebruiken. Een stroperige zoet zoute ketjap en dus een prima vervanger voor de suiker, honing en maizena dacht ik zo. In plaats van mirin of azijn besloot ik vers limoensap als zuurtje te gebruiken. Zo lekker! De gember en knoflook gebruikte ik wel, evenals wat fijngesneden rode peper voor wat pit. Na de zalm gebakken te hebben en warm te houden maakte ik deze lekkere stroperige teriyaki saus door knoflook, gember en rode peper even in dezelfde pan aan te bakken en vervolgens de ketjap medja en limoensap toe te voegen. Even zachtjes koken, de gebakken zalm er voorzichtig door wentelen en je zelfgemaakte zalm teriyaki is ready to go! Yum, yum, yum!

Bij deze zalm teriyaki wokte ik lekker veel groente met zilvervliesrijst die ik lekker op smaak bracht met o.a. deze Zaanse sambal met mosterdzaad en gerookte knoflook uit de foodybox zomer! Lekkerrr! Een hele lekkere sambal dit en wat mij betreft een echte aanrader!
Zalm teriyaki met gewokte groente en zilvervliesrijst. Zin om deze zalm teriyaki te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor zalm teriyaki
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2 personen)

2 zalmfilets zonder huid (ongeveer 125 gram elk)
3 eetlepels ketjap medja
ongeveer 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden)
1/2 grote rode peper (met of zonder zaadlijst, fijngesneden)
sap van een halve limoen
1 dikke teen knoflook (geperst)
vloeibare bakboter + wat sesamolie

eventueel wat fijngesneden bosui om te garneren

Zalm teriyaki recept
Bak de zalm rondom gaar in wat vloeibare bakboter met een paar druppeltjes sesamolie. Sesamolie is lekker maar overheerst snel. Dus echt maar een paar druppeltjes. Houd de zalm warm tussen aluminiumfolie.
Zet de pan terug op het vuur en bak de fijngesneden gember, geperste knoflook en fijngesneden rode peper toe Bak ongeveer 2-3 minuten en schenk dan de ketjap medja erbij met het limoensap. Laat even zachtjes doorkoken en je teriyaki saus is al klaar. Zet het vuur uit en wentel de gebakken zalm voorzichtig door de teriyaki saus. Klaar!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar
NB: de Zaanse sambal zat in een speciale foodybox die ik in ontvangst mocht nemen. Ik besloot deze te gebruiken bij dit gerecht. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 Reacties

  • Imke

    24 september 2019 at 6:30 pm

    Ik heb vandaag de zalm teriyaki gemaakt. Echt VERTRUFFELIJK en super simpel om te maken!! Een echte aanrader!

  • McDeurloo

    25 september 2019 at 6:49 pm

    Minstens zo lekker al met rund of paard- dat eten wij meestal – want d e zalm past heel goed bij de terryaki!
    Jammer dat de zalm tegenwoordig zo duur is☹

    1. Dagmar

      29 september 2019 at 11:04 pm

      Met rund of paard nog niet geprobeerd, wel met kip. Ook errug lekker!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht