Probeer jij ook graag nieuwe ingrediënten en smaakcombinaties uit? Ik ben er dol op! Deze za’atar marinade is 1 van mijn nieuwe favorieten. Als ik bijvoorbeeld nieuwe keukenkruiden of -specerijen ontdek reken er dan maar op dat er een verpakking mee naar huis gaat. Precies zo ging dat met za’atar (spreek uit als za-ha-tar): een mysterieus klinkende Midden-Oosterse kruidenmix van een soort wilde oregano met sesamzaadjes en sumak.  ‘Wat is sumak dan nou weer?’ denk je misschien. Sumak zijn gedroogde zure besjes.

Za'atar marinade
 Supersimpel, superlekker. Met deze heerlijke za’atar marinade tover je een Midden Oosters eetfeestje op tafel. Waar kun je za’atar kopen? Ik kocht hem bij een Turkse supermarkt maar ik heb hem ook gezien bij XXL AH vestigingen. 

Wat kun je allemaal met za’atar?
Omdat ik nog totaal onbekend was met de mogelijkheden van deze spannende kruidenmelange besloot ik om tips te vragen op instagram. En daar kreeg ik toch leuke en lekkere tips, bijvoorbeeld:

– Meng wat za’atar met wat lekkere olijfolie en serveer het met brood. Scheur wat brood en dep het in de za’atar olie.
– Marineer of kruid er kip mee, meng het door couscous of yoghurt
– Kruid er marinara saus mee
– Combineer wat za’atar met Marokkaanse muntthee
– Het zou heerlijk smaken op gegrilde groenten
– Heerlijk als saladedressing
– Lekker op socca en gekookte eieren. Socca kende ik nog niet, dit is een Frans platbrood van kikkerwtenmeel. Lijkt me zalig!

Aan de slag met za’atar
Helemaal geïnspireerd dook ik diezelfde avond nog in de keuken om wat za’atar met olijfolie te mengen en wat brood erin te deppen. Goddelijk! Dat was alvast een goed begin. Eenmaal op dreef besloot ik er wat mosterd met honing onder te roeren, en intuitief ging er ook wat lemon pepper van Jonnie Boer mee in de mix. Toen ik deze combinatie proefde had ik een eureka momentje: met wat fijngewreven knoflook zou dit weleens een hele lekkere marinade voor bij vlees kunnen zijn. Ik combineerde hem met varkensvlees en geroosterde groenten uit de oven en bij het proeven maakte mijn hart een vreugdesprongetje, zo lekker! Ben je er klaar voor? Ik verklap je mijn heerlijke za’atar marinade.

Za'atar marinade
Een top smaakcombinatie: deze kruidige za’atar marinade past bijvoorbeeld perfect bij varkensvlees gecombineerd met wortel, ui, knoflook en appel uit de oven. 

Zo maak je de za’atar marinade
Voor 800 gram vlees heb je nodig:
2 fijngewreven teentjes knoflook (met de zijkant van een meslemmet en wat zout)
1 eetlepel za’atar
1 eetlepel maille mosterd met honing
1 theelepel lemon peper (Jonnie Boer)
lekkere olijfolie
zeezout uit de molen

Couscous salade
Je tovert de marinade voor elkaar door alle ingrediënten met een flinke scheut olijfolie te mengen. Marineer het vlees minstens 4 uurtjes afgedekt in de koelkast. Maar liefst een nachtje. Bak het vlees gaar (bijvoorbeeld in spiesjes) of braad een groot stuk in de oven. Ik combineerde de marinade met fricandeau , geroosterde groenten en appel. Erbij serveerde ik de lekkere couscous salade op deze foto. Yum! Het receptje hiervoor volgt nog.

Gebruik de za’atar marinade in combinatie met
Je zou deze marinade kunnen combineren met een sappige lamsbout, malse kipspiesjes of lekkere varkenshaas, Al ideetjes? Ik ben benieuwd wat jij ermee op tafel gaat toveren?

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze Thaise kip curry misschien ook wat voor je.  Of wacht dacht je van zelfgekruide Griekse gehaktballetjes? Neem ook eens een kijkje in de receptenindexvoor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Responses to Za’atar marinade

  1. Anneke Kuys schreef:

    Grappig, net afgelopen week zo’n zakje kruidenmix gekocht bij de Turkse winkel. Eigenlijk omdat er Thym op stond. De tip voor dipolie en op brood had ik al in de winkel gekregen en nu nog meer tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk