Vegan rendang

31 oktober 2020Dagmar
Blog post

Met dit recept maak je lekkere vegan rendang! Met o.a. jackfruit, kokosmelk en soto kruiden: een lekker Indonesisch stoofpotje zonder vlees. Op de jaarlijkse culiperslunch maakte ik voor het eerst kennis met Jackfruit en thuis maakte ik daarmee mijn allereerste vegan rendang ooit. En die was zo lekker dat ik het recept voor je heb uitgewerkt zodat jij dit ook kan maken want het is een echte aanrader! Wat is jackfruit? Jackfruit is een jonge tropische vrucht neutraal van smaak en met een vlezige structuur. Jackfruit is prima op smaak te brengen en dus ideaal om bijvoorbeeld deze veganistische versie van rendang te maken! Leuk en lekker voor een dagje zonder vlees. Jackfruit is inmiddels verkrijgbaar in veel supermarkten. Om deze vegan rendang lekker op smaak te brengen gebruikte ik verder soto kruiden van Jonnie Boer. Wat een leuk geslaagd experiment dit! Lekker met bijvoorbeeld rijst en geschroeide bimi!

In de goodiebag van de jaarlijkse culiperslunch zaten dit handige Jackfruit kookboek en het blik jackfruit. Inmiddels kun je jackfruit bij een groot aantal supermarkten kopen. Handig! Ik was erg benieuwd en besloot een vegan rendang te maken.
Het jonge jackfruit in blik.
In het handige kookboek staan naast allerlei lekkere recepten ook handige tips. Ik besluit het jackfruit in grove stukjes te scheuren voor mijn versie van vegan rendang.
Dit gerecht heb ik gemaakt midden in de Corona pandemie. Het liefste had ik dit gerecht gemaakt met citroengras (sereh) maar daarvoor ga ik momenteel niet speciaal naar de winkel. Gelukkig viel mij in dat ik nog een blikje soto kruidenmix van Jonnie Boer had staan en ik besloot deze te gebruiken. In deze kruidemix zonder toegevoegd zout zitten namelijk lekkere Indonesische smaakmakers zoals o.a. kaffir limoen, kokos, sereh, tamarinde en chili. En dat was een goed idee! Het resultaat was een lekker kruidig stoofpotje met de textuur van vlees. Een goed en alternatief voor vlees dat jackfruit. Hoe leuk zou het zijn om ook in de horeca (t.z.t.) meer gerechten met jackfruit op het menu te mogen zien staan. Ik had zin in pindakaas dus die heb ik ook nog toegevoegd aan deze rendang. Een beetje rendang met een knipoog dus…

Ingrediënten voor vegan rendang
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 2-3 personen)
1 blik young jackfruit (550 gram, uitlekgewicht 280 gram)
1 blik kokosmelk (400 ml)
2 eetlepels fijngesneden gember
1 rode ui (fijngesnipperd)
2-3 theelepels kokosbloemsuiker
2 eetlepels Jonnie Boer soto kruiden (euroma kruidenmix)
een flinke mespunt chili flakes (meer/minder naar smaak)
een flinke mespunt knoflookpoeder
1/2 theelepel gemalen kurkuma
225 ml water met 2 theelepels groentenbouillonpoeder
5 eetlepels pindakaas
3 eetlepels ketjap medja
olijfolie
zout

Vegan rendang recept
1. Spoel het jackfruit af onder de kraan in een zeef of vergiet. Scheur grof uit elkaar, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.

2. Bak de ui glazig in wat olijfolie. Bak de gember, soto kruiden, kurkuma, chili flakes en knoflook 2-3 minuten mee. Bak het jackfruit ongeveer 5 minuten mee en kruid met zout. Schenk de kokosmelk met de groentebouillon erbij. Voeg de suiker toe en breng aan de kook. Kook zachtjes gedurende een half uur. Roer regelmatig en voeg zo nodig een extra scheutje water toe.

3. Proef en breng de vegan rendang verder op smaak met de pindakaas en ketjap medja en eventueel extra zout.

Neem voor meer informatie over Jackfruit eventueel een kijkje op de website www.meetjack.nl !

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

NB: Het jackfruit en het kookboek zat in de goodiebag van de culiperslunch waarvoor ik werd uitgenodigd en de soto kruiden kreeg ik toegestuurd in een speciale foodybox. Ik bedacht er dit gerecht mee. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht