• Categorie: Vega
  • Gepubliceerd op: maart 2, 2016
  • Geschreven door:

Gezond èn lekker? Dat bestaat niet! Nou echt wel! Dit is een heerlijk recept om de Turkse keuken zelf thuis op tafel te toveren. Deze Turkse bulgursalade – ook wel kisir genoemd- is  informeel Turks comfort food. Ken je bulgur al? Het is een graanproduct waar je allemaal lekkere combinaties mee kunt maken. Voor dit recept wordt zeer fijn gemalen bulgur gebruikt. Het neemt de smaken waar je het mee combineert heerlijk op.

In dit recept – dat ik van mijn lieve collega en smulpaap Fatma Isen kreeg- wordt bulgur gecombineerd met een lekkere kruidenpasta van paprika-tomatenpuree met knoflook, ui, heerlijke kruiden en frisse fijngesneden groenten zoals tomaat en lente ui. Dat klinkt heerlijk, toch? Fatma verklapt haar recept voor Turkse bulgursalade aan jullie. Normaalgesproken kookt ze graag op gevoel, zonder afgemeten hoeveelheden maar speciaal voor jullie is dit haar superlekkere Turkse bulgursalade recept! 
Turkse Bulgursalade
Turkse Bulgursalade
Fatma: ‘Ik ben dol op deze licht pittige en kruidige Turkse bulgursalade. Hij is lekker, makkelijk om te maken en voedzaam.’ Een gerecht waar je je goed bij en door voelt. Ideaal om net wat je in huis hebt qua groente erin te verwerken’. Feel good comfort food zonder schuldgevoel dus.  Kijk, daar word ik nou blij van. Jij ook? 

Dit heb je nodig voor 4-5 personen
400 gram fijne Bulgur
7 lente uitjes (in dunne ringetjes gesneden)
3 teentjes knoflook (zeer fijn gesneden)
2 tomaten (in blokjes gesneden)
1 ui (fijn gesnipperd)
1 klein bosje platte peterselie (blaadjes fijngesneden)
de blaadjes van 3 takjes verse munt (fijngesneden)
1 flinke eetlepel paprika-tomaatpuree (alleen tomatenpuree kan ook)
1 volle theelepel gemalen zwarte peper
1 volle theelepel oregano
1 volle theelepel komijn
1 theelepel gedroogde munt
een flinke snuf zout
sap van een halve citroen
4 eetlepels olijfolie
wat grote slabladeren
eventueel wat komkommer, tomaat, babymais, augurk en olijf ter garnering. Of net wat je in huis hebt.

En zo maak je deze heerlijke Turkse bulgur salade
1. Spoel de bulgur af in een zeef. Doe de bulgur in en kom en schenk er net genoeg kokend water op tot hij net onder water staat. Dek af met een deksel. Zo stoomt de bulgur gaar binnen 5-10 minuten.

2. Verhit de olie en fruit de ui en knoflook. Roer de paprika-tomatenpuree eronder en verhit 2 minuten. Meng de peper, oregano, komijn en gedroogde munt eronder. Roerbak 5 minuten en zet de pan dan van het vuur.

3. Je kunt de bulgursalade nu gaan samenstellen. Meng de gare bulgur met het tomaten-paprika mengsel, de lente ui, tomaat, munt, peterselie, het citroensap en een flinke snuf zout. Het beste doe je dit met je handen zodat je ervoor zorgt dat alle ingrediënten goed worden vermengd.

4. Serveren: schep de Turkse bulgur salade in grote slabladeren en garneer eventueel met wat groente naar keuze. Je kunt de salade een dag of twee afgedekt bewaren in de koelkast maar het àllerlekkerst is hij natuurlijk op de dag dat je hem maakt.

Tips van Fatma: vul er paprika’s mee en serveer ze met feta. Ook lekker: rol wat Turkse bulgur salade in slabladeren en serveer ze als wraps. Mmm!

Turkse Bulgursalade
Ziet deze Turkse bulgur salade er niet superlekker uit? De kleuren spatten van het bord af. Ik wil nu alweer een bordje. Dankzij het recept van Fatma tover je deze kisir nu zelf ook thuis op tafel. Wedden dat je hem lekker vindt? Bulgur kun je kopen in de Turkse supermarkt maar Lassie heeft ook een versie in het assortiment die je prima kunt gebruiken.  Bedankt voor het heerlijke recept en het delen van je heerlijke kookkunsten Fatma!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze chocoladetaart met een dikke laag chocoladeglazuur misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding en styling: Fatma
Foto’s en tekst: Dagmar

4 Responses to Turkse Bulgursalade (kisir)

  1. Sesu schreef:

    Ziet er weer super lekker uit! Ben dol op kisir, mmm 🙂

  2. Thea schreef:

    Beste Dagmar, via lieve Fatma gewezen op haar recept alhier. Zelf heb ik volkoren bulgur gebruikt ( ook gewoon te koop bij een Turkse winkel) en qua verhouding de halve hoeveelheid t.o.v. de groenten, het was heerlijk, gezond en zeer voedzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk