Tonijn poké bowl

16 juni 2019Dagmar
Blog post

Kookboeken, daar heb ik echt een zwak voor. En dan vooral voor de kookboeken met zo’n mooie foodfoto’s dat het water je in de mond loopt. Geweldig vind ik dat. Zo kwam het dat ik ondanks een overbelaste en protesterende plank vol kookboeken toch nog een geweldig mooi kookboek kocht genaamd ‘My Asian kitchen’ van Jennifer Joyce. In dat kookboek staat een geweldige foto van een tonijn poké met mango. De fantastische kleuren van dit gerecht inspireerden me tot deze heerlijke tonijn poké bowl. Ik combineerde de tonijn net zoals Jennifer  met mango maar serveerde hem met een dressing met sjalot, gember, rode peper, knoflook, ketjap medja en limoensap. Die verwarmde ik eerst om de scherpe randjes eraf te halen en om te voorkomen dat je de subtiele smaak van de tonijn niet meer zou proeven. Echt lekker deze dressing! Ik topte de poké bowl af met furikake voor een extra umamiboost. Nog wat paarse wortel, sushirijst, verse munt, rode peper, sesamzaadjes, limoenpartjes en eetbare bloemen en ik kon eindelijk aanvallen. Ik at er ook nog wat cassave kroepoek bij voor wat chrunch, misschien een beetje culinaire heiligschennis maar wel lekker.

Tonijn poké bowl
Maak deze lekkere en kleurige tonijn poké bowl met het onderstaande recept. Wat is poké? Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaii met fijngesneden rauwe vis. Het verschil met een sushi bowl is het ontbreken van nori bij de poké versie. Als je van sushi en van (rijst)salades houdt dan is deze poké bowl met rauwe tonijn echt wat voor jou? 

Ingrediënten voor tonijn poké bowl met mango
(hoofdgerecht voor 2 personen)
200 gram verse tonijn van mooie kwaliteit
200 gram (sushi)rijst
2 paarse wortels
200 gram mangoblokjes van gelijke grootte
om te garneren: rode peper, verse munt, furikake, eetbare bloemen, partjes limoen
eventueel wat cassave kroepoek voor erbij

Voor de dressing
1 sjalotje
1 eetlepel fijngesneden verse gember
1 teentje knoflook
sap van een halve limoen + extra partjes limoen om te garneren
2 eetlepels ketjap medja
1/4 grote rode peper zonder zaadlijst (meer/minder naar smaak)
2 theelepels neutrale olie

Tonijn poké bowl met mango recept
1. Begin met het maken van de dressing. Snipper het sjalotje zeer fijn, pers de knoflook uit, snijd de rode peper zeer fijn en pers een halve limoen uit. Verhit de olie en bak de sjalot glazig met de gember, knoflook en rode peper. Doe ketjap medja en sap van een halve limoen erbij. Breng aan de kook, roer door, zet de pan dan van het vuur en laat de dressing afkoelen.

2. Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Houd warm.

3. Rasp of snijd de wortel in fijne julienne.

4. Snijd de tonijn in even grote stukjes als de mango. Schep de tonijn en mango door de afgekoelde dressing.

Verdeel de rijst over twee kommen. Verdeel hier de tonijn met blokjes mango en de wortel over. Garneer de pokébowl. Strooi wat furikake over de tonijn. Serveer meteen. Tip: knijp wat limoensap over de rauwe wortel.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk! Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Charles

    20 juni 2019 at 4:47 pm

    Complimenten voor de opmaak en foto. Wij gaan dit maken!

    1. Dagmar

      22 juni 2019 at 7:53 pm

      Superleuk dat jullie dit gaan maken, ben benieuwd! hartelijke groet, Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht