Tiramisu met limoncello

31 januari 2015Dagmar

Deze tiramisu met limoncello wilde ik al een hele tijd maken en wat is hij lekker! In de meeste tiramisu recepten vormt een (koffie)likeur de alcoholische basis, in deze versie is dat limoncello. Een lekkere smaakcombinatie van zoet-zure citroen met romige slagroom , kwark en mascarpone. En niet te vergeten zacht geworden lange vingers : ) De limoncello in deze versie is ingekookt met vers citroensap en suiker waardoor de alchohol is verdampt. Zo zit er geen nadrukkelijke alcoholsmaak in dit lekkere toetje en kunnen kinderen en zwangere vrouwen ook lekker meegenieten.
Tiramisu met limoncello

Ingrediënten voor 8 personen
250 gram mascarpone
250 gram kwark
ongeveer 48  lange vingers (net geen twee pakken van 175 gram per stuk)
100 ml limoncello
sap van 3 citroenen
4 eetlepels kristalsuiker
350 ml slagroom
3 eetlepels lemoncurd ( een custard met citroen, kant-en-klaar verkrijgbaar bij de grotere Jumbo en AH XXL. Ook zelf te maken eventueel)
8 eetlepels poedersuiker + extra bij het serveren
5 eetlepels geschaafde amandelen

En zo maak je deze heerlijke tiramisu
1. Breng  de limoncello, het citroensap en de  kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook. Vijf minuten laten doorkoken en laten afkoelen. Tip, als je met een citroen rolt voor dat je hem uitperst, krijg je meer citroensap.

2. Roer de mascarpone los met de kwark en lemoncurd in een grote kom. Mix de slagroom lobbig met de poedersuiker en spatel deze onder het kwark-mascarponemengsel. Doe dit in 3 gedeeltes en spatel de slagroom er rustig onder zodat het een zo luchtig mogelijk mengsel blijft.

3. Schenk de citroenvloeistof in een ondiepe schaal of soepbord. Dip de lange vingers erin en bedek de bodem van schaal . Schep er het slagroom-mascarpone mengsel op en herhaal. Je eindigt dus met een laag mascarpone. Je hebt als het goed is twee lagen mascarpone en twee lagen lange vingers. Heb je nog wat citroenvloeistof over na je tweede laag lange vingers, dan sprenkel je wat over is gelijkmatig over de lange vingers.

4. Dek de schaal af met wat huishoudfolie  en laat de tiramisu minimaal een half uurtje in de koelkast opstijven.

5. Vlak voor het serveren bak je wat geschaafde amandelen goudbruin in een koekenpan met anti aanbaklaag. Pas op ze verbranden snel. Strooi ze over de tiramisu en strooi er wat poedersuiker overheen. Serveer desgewenst met een toef verse slagroom. Voor een extra citroen kick rasp je wat citroenschil van een schoongeboende citroen over de tiramisu. Let op dat je geen witte schil meeraspt, dit smaakt bitter.

NB: je kunt de kwark ook vervangen door mascarpone, maar wees gewaarschuwd, zelfs met kwark is het een machtig nagerecht : ) Je kan natuurlijk ook kleinere porties serveren. Ik denk dat geraspte witte chocolade en fijngehakte suikerpinda’s ook heel lekker zijn als topping. In de zomer wil ik nog eens een tiramisu proberen met verse abrikozen. Ik heb trouwens ook een heel lekker recept voor een meer traditionele tiramisu op m’n website staan, als je voorkeur daar meer naar uit gaat.Tiramisu met limoncello

Tips: ook leuk om deze tiramisu met limoncello in leuke kleine glaasjes te serveren als onderdeel van een petit of grand dessert. Oftewel een toetjesfestijn  icon-smile-o  Lemoncurd kun je ook zelf maken. Kijk maar eens naar dit leuke filmpje van Rachel Khoo: klik hier.

Lijkt dit je een lekker recept? Ik heb nog meer lekkere recepten op Vertruffelijk staan. Wat dacht je van deze chocolademousse met bonbonbloc? Of deze lekkere lasagna bolognese vooraf aan deze lekkere tiramisu? Kijk ook eens in de receptenindex op m’n foodblog www.vertruffelijk.nl voor nog meer lekkere recepten.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
     

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling:  Dagmar

 

6 Reacties

  • Jiska

    25 december 2015 at 12:01 pm

    Hoi Dagmar. Ik wil graag een toetje maken met citroen, maar er zijn zwangere vrouwen bij. Daarom leek deze tiramisu me wel geschikt. Maar als je lemon curd zelf maak, met eieren dus, lijkt me dat geen zwangere vrouw-proof toevoeging, wel? Hoe zit dat? Kun je mij daarover meer vertellen? Alvast bedankt!

    1. Dagmar

      25 december 2015 at 11:39 pm

      Hallo Jiska,

      Leuk dat je de vertruffelijke tiramisu met limoncello wilt maken voor o.a. je zwangere vriendinnen. Wat je vraag betreft: voor lemon curd gebruik je inderdaad eieren. Deze verwarm je uiteraard, maar de vraag is natuurlijk of ze voldoende garen om eventuele schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Om twijfels uit te sluiten zou ik gewoon kant-en-klare lemon curd gebruiken. Dan houden ze de zelfgemaakte lemon curd gewoon van je tegoed 🙂

      Geniet ervan,
      Met hartelijke groet,

      Dagmar

  • Haniet

    8 oktober 2016 at 11:23 am

    Gisteren gemaakt als afsluiter van een heerlijk 4-gangen diner met 8 personen en het was VERRUKKELIJK! Dit wordt een blijvertje.

    1. Dagmar

      8 oktober 2016 at 11:24 am

      Wat leuk om te lezen Haniet! Leuk dat je het laat terugweten èn dat deze tiramisu een blijvertje wordt!!

  • Adriana

    11 december 2016 at 6:18 pm

    Lijkt me heerlijk.
    Kun je hem ook invriezen?
    Hoef ik ’t niet op het laatste moment klaar te maken
    met kerst.

    1. Dagmar

      11 december 2016 at 8:49 pm

      Hoi Adriana, ik denk dat dit wel kan. Het kan wel goed zijn dat de smaken wat minder sterk worden.
      Mijn tips bij invriezen:
      – laat de tiramisu opstijven in een vriesbestendige schaal;
      – dek deze schaal luchtdicht af;
      – ontdooi in de koelkast.

      Stap 5 van het recept zou ik pas bij het ontdooien doen zodat de amandelen niet zacht maar licht krokant zijn bij het serveren.

      Ben benieuwd, succes! en fijne feestdagen alvast!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht