Het idee voor deze originele koekjes kreeg ik op pinterest. Ik heb ze gemaakt op basis van zanddeeg en het glazuur heb ik gemaakt met natuurlijke ingrediënten. De gaatjes maak je door de koekjes meteen nadat je ze uit de oven hebt gehaald door te prikken met bijvoorbeeld een satéprikker. Daarna heb ik wat garen door de gaatjes gehaald en de koekjes geglazuurd. Zo lijken het net theezakjes. Het is een leuk maar bewerkelijk klusje. Het is een leuk recept om gezellig samen met je kinderen of vriendinnen te maken, en heel leuk om bijvoorbeeld tijdens een high tea te serveren. In plaats van in glazuur, zou je de koekjes ook in chocolade kunnen dopen. 

icon-clock-o Deeg bereiden: 10 minuten, 30-60 minuten rusten, 12 minuten bakken, lusjes toevoegen 15 minuten, glazuren 10 minuten
icon-group ongeveer 30 koekjes

Ingrediënten
Voor het zanddeeg
300 gram bloem
100 gram rietsuiker
200 gram koude boter
2 eieren
een snufje zout

Voor het glazuur
100 gram gezeefde poedersuiker
1 eetlepel water
biologische rode jam (als er pitjes inzitten, even zeven), hoeveelheid afhankelijk van gewenste tint roze.

IMG_8585-6Bereiding
1. Zeef de bloem met de suiker in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en breek daar de eieren in.
2. Snijd de boter in kleine stukjes en hak de ingrediënten door elkaar met een groot mes tot je grove kruimels hebt.
3.  Kneed het geheel snel tot een deegbal en leg het deeg in huishoudfolie in de koelkast gedurende 30 tot 60 minuten. Probeer het kneden zo kort mogelijk te houden, anders wordt het deeg taai.
4. Verwarm de oven voor op 160 graden, ongeveer 10 minuten voordat je verder aan de slag gaat met de koekjes.
5. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede en met bloem bestoven bakplaat. Rol het deeg gelijkmatig uit tot een dikte van ongeveer 4 mm.
6. Snijd met een pizzaroller en een snijplank die je als lineaal gebruikt het deeg in rechthoekjes die ongeveer net zo groot zijn als een theezakje.
7. Bak de koekjes gedurende ongeveer 12 minuten totdat ze licht goudbruin zijn.
8. Prik de koekjes meteen nadat je ze uit de oven hebt gehaald door met bijvoorbeeld een satéprikker of breinaald op de plek waar je straks het lusje wilt doorhalen.
9. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op een taartrooster en maak ondertussen het glazuur door 100 gram poedersuiker met een eetlepel water en wat jam naar wens toe te voegen. Maak het glazuur in een klein kommetje zodat je de koekjes makkelijk kunt dippen om ze te glazuren.  Roer het geheel goed door totdat je een glad mengsel hebt.
10. Haal de lusjes (ik gebruikte roze garen, maar je zou ook iets anders naar wens kunnen gebruiken. Let dan wel op dat je de gaatjes groot genoeg maakt voor het lusje wat je er doorheen wilt halen).
11. Dip de onderkant van elk koekje in het glazuur en leg op een stuk bakpapier om uit te laten harden.
12. Tadaah! Je koekjes zijn klaar, tijd voor thee!


cookies4
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk