Een echt herfstig stoofgerecht dit stoofpotje met pruimen. Met een intense smaak door het donker bier en de pruimen die erin zitten. Stevige kost waarmee de gemiddelde man (maar ook zeker vrouw!) zijn hart kan ophalen. Echt zo’n gerecht waardoor je je ontspant en geniet van je maaltijd. Het maken van een stoofpotje kost altijd wat tijd omdat het vlees een paar uurtjes zachtjes moet sudderen om lekker mals te worden. Maar o, wat is dat toch de moeite waard. En terwijl dit stoofpotje lekker staat te sudderen in de oven, ga jij fijn wat anders doen. Ideaal. 

Ingrediënten voor 4 personen
800 gram runderpoulet
2 grote uien, gepeld
1 flinke winterpeen, geschrapt
2 stengels bleekselderij, schoongemaakt
2 eetlepels bloem
500 ml runderbouillon
150 gram gedroogde pruimen
1 flesje donker bier (300 ml)
wat olijfolie
1 laurierblaadje
wat versgemalen zout

En zo maak je dit heerlijke stoofpotje met pruimen
1. Snijd de wortel in schijfjes. Snijd de uien in ringen en de bleekselderij in stukjes. Bak alles in een stoofpan of braadketel in wat olijfolie goudbruin.

2. Bestrooi het vlees met de bloem en voeg toe aan het goudbruine groentemengsel. Roer alles goed door elkaar.

3. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en laat het geheel 3 uur zachtjes stoven op het fornuis of in een oven op 150 graden. Je stoofpotje met pruimen is na deze 3 uur klaar.

Serveertips:
– Lekker met rode kool;
– Leuk om te serveren in 1-persoons ramequins, eventueel met een dakje van bladerdeeg voor een feestelijk tintje;
– Lekker met gekookte aardappels,  (oven)frietjes of bijvoorbeeld rösti. Of wat dacht je van aardappelgratin?

Variaties:
– Vervang de runderpoulet door lamsvlees en doe er wat amandelen bij voor een Marokkaans tintje;
– Vervang het bier door port en doe er nog 2 theelepels kaneel bij voor een zoetere toets.
– Vervang het vlees door kip, de pruimen door abrikozen en het bier door witte wijn.
– Vervang het vlees door varkensvlees en het bier door appelcider.
– Of probeer eens een variatie met jouw lievelingssmaken.

Foto en tekst: Dagmar

2 Responses to Stoofpotje met pruimen

  1. Jolanda Hurenkamp schreef:

    Hi Dagmar,

    Leuk om je gisteren te hebben ontmoet, vandaag natuuuurlijk op je website gekeken, heb nu al je stoofpotje met pruimen in de oven staan, top!!

    Groetjes, Jolanda

    • Dagmar schreef:

      Hoi Jolanda!

      Ook leuk om jou te hebben ontmoet! Wat leuk dat je meteen op de blog bent gaan kijken en meteen een recept hebt gemaakt! Fijn weekend nog en misschien tot kijk bij een volgend event, gezellig!

      Hartelijke groet Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk