Stoofpotje met bier

24 augustus 2018Dagmar
Blog post

Met dit makkelijk recept maak je een heerlijk stoofpotje met malse stukjes limousin rundvlees, aardappeltjes, wortel, bleekselderij ui en donker bier. Dit stoofpotje met bier is een heerlijke verwarmende klassieker, niet voor niets!

Stoofpotje met bier
Stoofpotje met bier: een heerlijk stoofpotje dat perfect past bij de herfst en winter. 

Stoofpotje met bier
Nestel je op een regenachtige gure dag met een dampende kom van dit comfort food op de bank met dikke sokken en een dekentje en lepel dit stoofpotje met bier lekker naar binnen. 

Stoofpotje met bier
Stevige kost met de rijke en diepe smaken van malse stukjes rundvlees gestoofd in bier. Dit stoofpotje met bier heeft het allemaal. Wanneer ga jij hem maken?

Ingrediënten voor stoofpotje met bier
(hoofdgerecht voor 4 personen)
875 gram runderlappen (6 Limousin runderlappen, bijvoorbeeld van haKOEna)
2 runderbouillon tabletten
1 pakje Heinz tomatenfrito (350 gram)
2 flesjes (totaal 600 ml) donker bier (bijvoorbeeld Leffe bruin)
2 wortels
2 stengels bleekselderij
2 grote uien
1 kg vastkokende krieltjes aardappels met schil
100 gram diepvrieserwtjes
2 blaadjes laurier
1/2 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde peterselie
1 teentje knoflook
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
bloem
peper en zout
olijfolie en/of (room)boter
voor erbij: stokbrood met kruidenboter

Stoofpotje met bier recept
1. Snijd het vlees in stukjes van 2-3 cm, dep het vlees droog, bestuif het met bloem en kruid met peper en zout. Verhit een flinke scheut olijfolie en/of boter en bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Doe al het vlees terug in de pan.

2. Snipper de ui, schil de wortels, halveer ze en snijd de wortels in stukjes van een halve cm dik. Snijd de bleekselderij in schijfjes. Bak de groente en het geperste teentje knoflook ongeveer 5 minuten al roerend mee met het vlees. Voeg de volgende ingrediënten toe en breng aan de kook: bier, suiker, runderbouillontabletten, laurierblaadjes, tijm, peterselie, tomatenfrito en 300 ml water. Zodra het stoofpotje kookt zet je het zo laag dat het nog net kookt. Laat met het deksel bijna helemaal op de pan 1.5 uur zachtjes koken. Roer regelmatig even. Schenk er zo nodig tussentijds wat water bij.

3. Schil eventueel de aardappels (laat ze tot gebruik in het water staan) of boen ze schoon. Halveer zo nodig grotere exemplaren. Kook de aardappels en de bevroren erwtjes vervolgens nog ongeveer 45 minuten zachtjes mee met 300 ml extra water. Roer regelmatig. Verwijder de laurierblaadjes.

Serveer met brood en kruidenboter.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar.
Dit recept ontwikkelde en fotografeerde ik voor haKOEna. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 Reacties

  • Anto

    2 september 2018 at 11:31 am

    Kan dit ook in de slowcooker??

    1. Dagmar

      2 september 2018 at 8:26 pm

      Hallo Antoinette, ik heb dit stoofpotje ook in de slowcooker gemaakt maar vond het minder lekker dan op het fornuis. Dus ja, het kan maar ik raad je de versie op het fornuis meer aan 🙂
      Hartelijke groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht