Spaghetti vongole

30 juli 2016Dagmar

Spaghetti vongole wilde ik al héél lang maken. Toen ik ze eindelijk kon meebestellen met de wekelijkse boodschappen werd het uitgerekend die week loeiheet en eigenlijk te warm om te koken. Maar gelukkig is deze spaghetti niet alleen makkelijk om te maken en snel klaar, maar ook nog eens ontzettend lekker! De kunst zit denk ik in een paar kleine dingen. 1. Zorg voor een smaakvolle bouillon waarin je de vongole gaart. De vongole nemen deze bouillon namelijk op èn voegen zelf ook een heerlijke smaak toe. 2. Snipper de sjalot en knoflook zeer fijn. Ze gaan lekker in de schelpjes zitten en deze lekkere smaakmakers prik je dan makkelijker mee op je vork omdat ze zich mooi hebben verdeeld over en in de spaghetti vongole  icon-smile-o 
Spaghetti vongole
Spaghetti vongole: lekker, makkelijk en snel. Niet voor niets een Italiaanse klassieker. 

Dit heb je nodig voor 2 personen (hoofdgerecht)
500 gram vongole
2 eetlepels olijfolie
200 gram spaghetti
1 teentje knoflook (zeer fijn gesneden)
1 sjalot (zeer fijn gesnipperd)
1 steranijs
1 laurierblaadje
1 snufje saffraan
1 theelepel peterselie
350 ml visbouillon
1 eetlepel tomatenpuree
snufje nootmukaat
snufje cayenne poeder
peper uit de molen

Voor erbij te serveren: wat versgeraspte Parmezaanse kaas en eventueel stokbrood om de bouillon lekker in te drenken.

Zo maak je de spaghetti vongole
1. Verwijder de schelpen die kapot zijn en spoel de rest van de vongole in koud water. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in ruim gezouten water.

2. Verhit de olijfolie in een koekenpan met een hoge rand en bak hierin sjalot en knoflook 2-3 min. zachtjes mee (ook zonder deze te kleuren). Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut zachtjes mee (om te ontzuren).  Voeg de bouillon, peterselie, saffraan, steranijs, cayenne en laurier toe. Breng op smaak met mespunt nootmuskaat en versgemalen peper naar wens en laat op laag vuur nog 15 minuten zachtjes stoven (net niet koken).

3. Zet het vuur hoog. Voeg de vongole toe en gaar 4 minuten mee op hoog vuur en met het deksel op de pan. Schud regelmatig (niet te hard i.v.m. kapot gaan van de schelpen). Vongole die niet open zijn gegaan gooi je weg. Verwijder het laurierblaadje en de steranijs. Schep de gare spaghetti onder de vongole met bouillon en verdeel over 2 borden. Serveer met Parmezaanse kaas.

Spaghetti vongole
Als je spaghetti vongole nog niet kent: het is een echte aanrader en met dit recept makkelijk om te maken. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze rijkgevulde Franse vissoep misschien ook wat voor jou. Deze Caribische zalmkoekjes zijn trouwens ook heerlijk!  Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht