Slowcooker boeuf bourguignon

27 januari 2018Dagmar
Blog post

Slowcooker boeuf bourguignon: een lekker stoofpotje met mals rundvlees, spekjes, champignons en groente. Voor deze boeuf bourguignon heb ik de beroemde versie van Julia Child als uitgangspunt genomen, en lekker dat hij is!! Zo bakte ik bijvoorbeeld de champignons in dezelfde pan als de spekjes. Natuurlijk deed ik dat in roomboter en ik weet zeker dat Julia daarbij een goedkeurend knikje zou hebben gegeven  icon-smile-o Rode wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken in boeuf bourguignon maar omdat het een slowcooker recept is en het deksel in principe op de pan blijft waardoor de alcohol niet kan verdampen heb ik maar een beetje rode wijn gebruikt. Verder gebruikte ik wat kalfsfond voor een net wat verfijndere smaak. Na ruim een half uurtje snijden en alle ingrediënten in de slowcooker te hebben gedaan stelde ik deze in op 6 uur op de lage stand. Toen was het de uurtjes ongeduldig aftellen tot het stoofpotje klaar zou zijn!

Slowcooker boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is een klassiek Frans stoofgerecht. Voor deze slowcooker variant liet ik me inspireren door de versie van Julia Child

Slowcooker boeuf bourguignon
Ken je de film Julie and Julia? Deze film gaat over de start van Julia’s Child culinaire carriere en blogster Julie die besluit om elke dag een gerecht uit Julia’s kookboek te maken en hierover te schrijven. Een echte film voor foodies! In de film zie je ook Julia’s Child boeuf bourguignon voorbij komen. Omdat ik zo dol ben op m’n slowcooker besloot ik aan de slag te gaan met een slowcooker variant. 

Slowcooker boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon kun je ook prima in de slowcooker maken. Met het onderstaande recept tover je een heerlijke stoofschotel op tafel met mals rundvlees, spekjes, champignons, rode wijn en groente. Erg lekker met bijvoorbeeld brood en kruidenboter of roomkaas, gekookte, gebakken of gegratineerde aardappeltjes. Kortom: dat wordt smullen!

Ingrediënten voor slowcooker boeuf bourguignon
1 kg riblappen
100 gram spekreepjes
175 gram kleine champignons
50 ml rode wijn
50 ml kalfsfond
2 eetlepels tomatenpuree
3x bospeen (wortels)
2 stengels bleekselderij
1 ui
2 runderbouillonblokjes
1/4 theelepel gedroogde tijm
1 klein laurierblaadje
roomboter en olijfolie
peper
maizena
Verder heb je keukenpapier nodig

Slowcooker boeuf bourguignon recept
1. Veeg de champignons waar nodig schoon met wat keukenpapier. Bak de spekjes goudbruin in een flinke klont roomboter en kruid ze met peper. Laat ze uitlekken op keukenpapier, smelt opnieuw wat boter met een scheutje olijfolie en bak hierin de champignons goudbruin in dezelfde pan. Haal de champignons uit de pan. Schenk de boter/olijfolie weg. Verwarm de tomatenpuree al roerend 2-3 minuten in de pan waar je de spekjes en champignons in hebt gebakken. Doe de rode wijn en kalfsfond erbij (roer met een garde), breng het even aan de kook en zet het vuur dan uit. Roer eventuele aanbaksels in de pan los.

2. Snijd het vlees in stukjes van 2-3 cm. Snijd de wortel in plakjes, de bleekselderij en stukjes en snipper de ui.

3. Doe alle ingrediënten in de slowcooker. Voeg de tijm, bouillonblokjes en het laurierblaadje toe. Schep even door elkaar en gaar gedurende 6 uur op de lage stand. Schep regelmatig de ingrediënten door elkaar. Bind met een maizenapapje.

Er staan nog meer lekkere slowcooker recepten op Vertruffelijk. Zoek op ‘slowcooker’ in de zoekbalk helemaal bovenin om ze te ontdekken!

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht