Recept voor ‘Sjuumkes’, (Limburgs voor schuimpjes)

20 april 2019Dagmar
Blog post

Mijn slaap is me heilig, maar er zijn een paar dingen waar je me voor wakker mag maken…bijvoorbeeld voor schuimpjes! Wit, zoet en krokant, smeltend in je mond…maar dan wel zelf gemaakt! Want dat is het allerlekkerste! Als klein meisje leerde ik van mijn moeder hoe ik de eiwitten moest opkloppen. Als je eenmaal weet hoe het moet, is het werkelijk een eitje.. 🙂 Dus bij deze deel ik graag met jullie mijn jeugdsentiment gegoten in het recept voor schuimpjes.

Ingrediënten voor sjuumkes
3 verse eieren
snufje zout
125 gram fijne suiker (hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoeveelheid eiwit)
100 gram poedersuiker

Materialen
Bakplaat met bakpapier
Handmixer
Eventueel spuitzak met mondje (hoeft niet perse)
Oven 100 graden (hete lucht)

Sjuumkes recept
Zoals wellicht bekend, is het bij het werken met eiwit, belangrijk om met schone, vetvrije materialen te werken. Ik doe daar verder niets bijzonders voor, alles komt gewoon uit de vaatwasser en is daarmee (als het goed is) schoon genoeg. Twijfel je daarover, maak de kom dan vetvrij met behulp van een beetje citroensap.

Start met het splitsen van de eieren. Dat is met een beetje oefening makkelijk zelf te doen (en van het eigeel kun je weer iets anders maken, bijvoorbeeld limoenmayonaise). Heb je daar moeite mee, dan kun je bij enkele supermarkten (Jumbo bv) een flesje eiwit kopen. Weeg de eiwitten gelijk als ze in de kom zitten. De hoeveelheid eiwit bepaald namelijk de hoeveelheid suiker. De regel is ongeveer 2 tot 2,5 keer de hoeveelheid suiker. In mijn recept had ik grote eieren en daarmee 90 gram eiwit.
Voeg een snufje zout gelijk toe aan de eiwitten en mix deze vervolgens tot ze mooi wit en luchtig zijn. Voeg dan in eerste instantie met kleine beetjes, de fijne suiker toe. Mix op middelmatige snelheid totdat je de kom op de kop kunt houden zonder dat er iets van het eiwit beweegt.
Voeg de poedersuiker ineens toe en schep deze voorzichtig door het eiwit. Als het een mooi geheel is, kun je de schuimpjes gaan opmaken. Dat kan op meerdere manieren. De simpelste is om met een lepel, kleine hoopjes op de bakplaat te scheppen. Wil je iets gelijkere vormen, gebruik dan een spuitzak. Of je een spuitmondje gebruikt, en het soort, bepaald de vorm. Zelf heb ik in dit geval een kartel spuitmond gebruikt en uiteindelijk gekozen om er ovale vormen van te maken.

Als de schuimpjes gespoten zijn, gaan ze in de voorverwarmde oven op 100 graden. In dit geval heb ik ze er 1 uur in laten staan. De bereidingstijd en de temperatuur van de oven, zijn bij schuimpjes echter zeer verschillend om dat ze afhangen van het resultaat dat je lekker vindt. Wil je mooie witte schuimpjes, dan kies je voor een lage temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden, maar daarmee zul je ook de oven tijd moeten verlengen naar minstens 1,5 uur. Wil je liever iets bruinige schuimpjes (of heb je tijdsnood), zet de oven dan op 110 graden en wacht 45 minuten. Ook de grootte van de schuimpjes bepaald uiteindelijk hoe lang het duurt. Hou ze dus goed in de gaten als ze in de oven staan en controleer tussendoor wat je het lekkerste vindt. Zodra ze makkelijk loslaten van het bakpapier zijn ze in ieder geval al goed. Heb je grote schuimpjes, dan zullen ze van binnen nog zacht zijn. Als je dat niet wilt, zul je ze langer in de oven moeten laten. Op een lage temperatuur kan dat geen kwaad.

De schuimpjes zijn ook ideaal om te gebruiken als decoratie op een taart, mochten ze niet gelijk op gaan (kan het me haast niet voorstellen). Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Eet smakelijk!

groet Stephanie

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Tekst en foto’s Stephanie Könings

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht