Ouderwetse erwtensoep

30 december 2019Dagmar
Blog post

Met dit recept maak je een reuze hoeveelheid ouderwetse erwtensoep!
Een soep in de categorie de lepel blijft er rechtop in overeind staan, heerlijk! Ik houd erg van zelfgemaakte erwtensoep, ook af en toe in de zomer. Verklaar me voor gek, maar dat maakt me niets uit. Ik vind het zo lekker! Zeker in combinatie met zelfgemaakte pannenkoeken. Vast iets met jeugdsentiment, haha! Deze zelfgemaakte erwtensoep is gebaseerd op het recept van mijn vader, een echt familierecept dus. In deze erwtensoep op basis van geweekte spliterwten zit verder o.a. varkenspootjes, spekjes en natuurlijk stukjes rookworst. Al zin gekregen om dit snert recept te maken? Lees dan snel verder!

Ik nam de grootste pan uit de kast om zelf erwtensoep te maken! En nog paste het maar net. Met deze soep kom je wel aan je portie groenten. Met onderstaand recept maak je ruim 3 liter erwtensoep waar je lepel rechtop in overeind blijft staan.

Ingrediënten voor ouderwetse erwtensoep
750 gram spliterwten
ongeveer 900 gram varkenspootjes
4 winterpenen
2 pastinaken
2 x prei
1 grote ui
4 aardappels
halve knolselderij in stukjes
75 gram groentenbouillonpoeder
4 laurierblaadjes
1/2 bosje fijngesneden bladpeterselie
een paar kleine takjes tijm
150 gram gerookte spekblokjes
1 a 2 (magere) runderrookworst(en) van 225 gram elk
peper en zout naar smaak

Ouderwetse erwtensoep recept
1. Week de erwten een nachtje in 3 liter water.

2. De volgende dag schrap je de winterpeen en pastinaken. Snijd de pastinaak en winterpenen in schijfjes. Snijd de ui in grove stukken. Halveer de prei en snijd in stukken (daarna schoon spoelen). Schil de aardappels en knolselderij. Snijd ze in gelijke grove stukken. Breng de groente samen met de varkenspoot, laurierblaadjes, bladpeterselie, tijm, bouillonpoeder en aardappels aan de kook in de pan met de geweekte erwten in hun weekvocht. Kook zachtjes gedurende 3 uur. Schep regelmatig schuim af.

Tip: deze soep heeft de neiging tot aankoeken. Roer dus regelmatig en goed tot op de bodem van de pan.

3. Verwijder de takjes tijm + laurierblaadjes en haal de varkenspoot uit de soep. Pluk het vlees van de wat afgekoelde varkenspoot (gooi vel en botten weg) en leg dit opzij tot stap 4. Pureer de soep en breng naar wens op smaak met peper en zout.

4. Snijd de rookworst in (halve) schijfjes. Bak de spekjes goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Voeg de plakjes rookworst, stukjes varkensvlees van de varkenspoot en de spekjes toe aan de soep. Verwarm de soep tot alles goed warm is. Dan is hij klaar is om te serveren. Na afkoelen kun je deze soep prima invriezen.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • thomas Stolker

    2 januari 2020 at 1:59 pm

    Hoi, de beste wensen voor 2020 en dat het maar een vertruffelijk jaar mag worden. Kan de erwtensoep ook in een slowcoocker en zo ja hoe lang en hoeveel vocht?

    1. Dagmar

      5 januari 2020 at 5:23 pm

      Hallo Thomas, ook voor jou de beste wensen! Sorry, nog niet geprobeerd dus daar durf ik je geen tips over te geven. Misschien staat er online erwtensoep slowcooker recepten die je kan raadplegen? Succes, groet Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht