Ossobuco recept

22 februari 2016Dagmar

Ken je deze zalige klassieke Italiaanse stoofschotel al? Dit ossobucu recept -oftewel gestoofde kalfsschenkels- smaakt zacht en kruidig tegelijkertijd. Heerlijk! We eten deze ossobuco graag als ik wat meer tijd heb om uitgebreid te koken. Zelf vind ik het lekker om er gekookte aardappeltjes bij te serveren omdat deze de zalige saus waarin de ossobuco wordt gemaakt zo lekker opnemen. Ben je ook zo gek op gestoofd vlees? Dit ossobuco recept is geïnspireerd op het recept uit de Zilveren Lepel. De Italiaanse kookbijbel die je als uitzet meekreeg als Italiaanse bruid. En dat snap ik helemaal. Lijkt het je wat? Probeer dit  recept dan zeker een keertje uit.

Ossobuco recept
Tip: gebruik een grote koekenpan met anti aanbak laag en deksel voor het bereiden van dit ossobuco recept. Mij brandden de uien steeds aan in een stoofpan. Toen ik overstapte naar zo’n koekenpan was dat probleem opgelost. In het originele recept wordt vleesbouillon aangehouden, maar ik ging voor kalfsfond. Fond is sterk ingekookte bouillon en daardoor nog voller van smaak. Een warm aanbevolen tip. De geur die uit de pan opstijgt als je de ossobuco aan het bereiden bent is watertandend lekker! Het beste kun je kalfsschenkels bestellen bij de slager, die zijn en veel lekkerder, en in de supermarkt kun je ze niet altijd verkrijgen. 

Dit heb je nodig voor 4 personen
4 kalfsschenkels van ongeveer 5 cm dik
6 eetlepels roomboter
1 halve gesnipperde ui
2 wortels, in kleine blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
50 ml witte droge wijn
200 ml kalfsfond
2 eetlepels tomatenpuree
wat bloem om de schenkels te bestuiven
peper en zout

Verder heb je wat aluminiumfolie nodig.

En zo maak je het ossobuco recept
1. Snijd de zijkanten van de schenkels een beetje in om omkrullen tijdens het bereiden te verminderen. Dep ze droog met keukenpapier en bestuif ze met bloem. Kruid ze met peper en zout.

2. Smelt de boter op laag vuur en bak de gesnipperde ui 5 minuten zonder dat hij verkleurt. Zet het vuur hoger en bak de kalfsschenkels aan beide zijden goudbruin. Schenk de witte wijn erbij en laat deze verdampen. Schenk de kalfsfond erbij. Doe de wortel en bleekselderij erbij en zet het vuur weer laag. Laat zachtjes een uurtje pruttelen met het deksel op de pan. Bevochtig zo nodig opnieuw met wat kalfsfond.

3. Haal het vlees uit de pan en houd het warm in wat aluminiumfolie. Roer de tomatenpuree los in de vleessaus. Het moet een wat dikkere saus zijn. Kook zo nodig de saus een beetje in en breng naar wens nog wat meer op smaak met peper en zout. Serveer het vlees met de saus.

Ossobuco receptTraditioneel serveer je de ossobuco met gremolata. Dit is dun gesneden schil van een halve citroen gemengd met 1 takje fijngehakte peterselie.  Ossobuco is heerlijk met gekookte aardappels, polenta, en natuurlijk pasta of risotto. Ook heel lekker met bijvoorbeeld pompoen-, wortel- , knolselderij- of (zoete) aardappelpuree.

Lijkt dit je een lekker recept? Deze knolselderijpuree past er perfect bij. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

  • Maris

    25 februari 2016 at 7:13 am

    Hmm dit klinkt heerlijk. Eigenlijk een soort van stoofvlees met tomaat.

    1. Dagmar

      25 februari 2016 at 6:18 pm

      Inderdaad! De saus is zo lekker, je likt er je vingers bij af 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht