Limburgs zuurvlees uit de slowcooker

26 januari 2019Dagmar
Blog post

Toen ik laatst hachee in de slowcooker aan het maken was viel me op hoeveel ingrediënten overeen kwamen met de benodigdheden voor Limburgs zuurvlees. Zo kwam ik op het idee om met kleine aanpassingen in het hachee recept dit zuurvlees uit de slowcooker te maken! Ik had al eens eerder een poging gedaan met het recept op mijn site waarmee je dit lekker stoofgerecht op het fornuis maakt, maar dat pakte jammergenoeg niet lekker (genoeg) uit. Je kunt blijkbaar toch niet alle stoofpotjes met wat aanpassingen tot een geslaagde slowcooker versie maken. Maar, dit Limburgs zuurvlees uit de slowcooker was dus wel een succes. En ik deel het recept als Limburgse met een beetje extra trots en nostalgie graag met je! Erg lekker met frietjes, rode kool en appelmoes. En fritessaus of mayonaise natuurlijk!

Limburgs zuurvlees uit de slowcooker
Heb je zin om dit Limburgs zuurvlees uit de slowcooker te maken? Lees dan snel verder! Mocht je nou geen slowcooker hebben maar wel zitten smachten naar zuurvlees met frietjes dan maak je met dit recept gewoon zuurvlees op je fornuis  icon-smile-o  Je maakt met dit recept een wat zoeter zuurvlees, je kan natuurlijk wat meer wijnazijn toevoegen als je dat meer naar jouw smaak is.

Limburgs zuurvlees uit de slowcooker
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 3 personen)

600 gram riblappen (of runderpoulet) in stukjes van 2-3 cm gesneden
300 gram uien in ringen gesneden
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 a 3 eetlepels azijn
1 theelepel donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kruidenmix voor koek en speculaas
1 runderbouillonblokje
100 ml water
een klontje (room)boter
1 a 2 plakjes peperkoek (van ongeveer 30 gram elk)
ongeveer 4 eetlepels appelstroop
peper en zout

Limburgs zuurvlees uit de slowcooker recept
Doe de stukjes vlees met alle ingrediënten behalve de peperkoek en stroop in de slowcooker en meng goed. Kruid met peper. Gaar ongeveer 4.5 uur * op de lage stand. Het laatste half uur verwijder je de laurierblaadjes, verkruimel je de peperkoek en breng je het stoofpotje op smaak met de stroop en peper en zout naar wens.

bij Crockpot, houd voor overige merken zo’n 8 uur aan, met dien verstande dat elke slowcooker anders is.

Er staan nog meer lekkere slowcooker recepten op Vertruffelijk. Zoek op ‘slowcooker’ in de zoekbalk helemaal bovenin om ze te ontdekken!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

5 Reacties

 • Ria Deben

  26 januari 2019 at 11:13 pm

  Hey Dagmar,
  Als Belgisch-Limburgse dacht ik dat “zoer-vleis” met paardenvlees gemaakt werd.
  Daarom heb ik het nooit besteld als ik in Maastricht ben.
  Met dit recept wil ik het zeker eens maken, maar wat stel ik me voor bij “600 gram riblappen”
  Is dat het vlees waar we hier in België stoofvlees mee maken?

  1. Dagmar

   27 januari 2019 at 1:06 pm

   Hoi Ria,

   Dat heb ik ook weleens gehoord. Wat je vraag over de riblappen betreft kun je wellicht aan de hand van dit artikel ontdekken hoe het vlees in België heet: https://lekkertafelen.nl/kookschool/stoven-met-rundvlees-de-riblap-sucadelap-en-de-runderlap/

   Mocht het hiermee niet voldoende duidelijk zijn dan kan je slager je vast helpen.

   Veel plezier met het recept en ik ben benieuwd hoe je het vindt.

   Kook ze. Hartelijke groet Dagmar

 • Ria Deben

  30 januari 2019 at 9:30 pm

  Dankjewel Dagmar,
  Met deze uitleg ben ik heel blij!
  Ik zie die vleessoorten wel liggen bij de slager of in de sligro, maar nu is het verschil me duidelijk.

  Ik laat je wat weten hoe het gelukt is 😉

  Ria 😉

 • Mariet

  11 september 2019 at 3:29 pm

  Hallo Dagmar,
  Wat een super lekker recept is dit zeg. Vlees hoeft niet meer in de marinade en kan zo in de pan van de SC. Ik voeg twee plakjes ontbijtkoek en 2-3 eetlepels stroop van jonagold appels toe. Voor mij geen ander “zoervleis” meer.

  1. Dagmar

   12 september 2019 at 7:56 pm

   Bedankt voor je enthousiaste reactie Mariet, superleuk om te lezen, vooral dat laatste 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht