Limburgs zuurvlees recept

26 oktober 2014Dagmar
Blog post

Ben jij ook zo dol op Limburgs zuurvlees? Wil je het een keer zelf maken? Met dit Limburgs zuurvlees recept maak je deze heerlijke zoet-zure stoofpotje met rundvlees lekker zelf. Superlekker met frietjes, appelmoes en mayonaise! Deze stoofschotel smaakt zoet-zuur smaakt dankzij de marinade in azijn en wijn en breng je daarna verder op smaak met o.a. peperkoek en appelstroop. Ideaal Limburgs verjaardags eten! 

Limburgs zuurvlees recept
Foto: zelfgemaakt Limburgs zuurvlees. Als Limburgse mag dit recept natuurlijk niet ontbreken op vertruffelijk! Wij eten het graag in het weekend en met verjaardagen. Het is een absoluut favoriet en ideaal gerecht om te maken als je veel eters hebt. 

Ingrediënten voor Limburgs zuurvlees
(onderdeel van een hoofdgerecht voor 4 tot 5 personen)
800 gram runderlappen
400 gram uien
200 ml rode wijnazijn
200 ml rode wijn
3 grote blaadjes laurier
3 hele kruidnagels
200 gram (Limburgse) appelstroop
120 gram peperkoek
peper en zout
900 ml water

Limburgs zuurvlees recept
1. Snijd het rundvlees in stukjes van 2-3 cm. Snijd de uien in ringen (zo voor elkaar met een foodprocessor mocht je die hebben).  Doe het vlees, uien, laurierblaadjes en kruidnagels in een braadpan. Schenk de rode wijnazijn, rode wijn en  water erbij. Roer door elkaar en zet de pan met deksel een nachtje in de koelkast om te marineren.

2. Breng het mengsel de volgende dag langzaam aan de kook. Je kan hiervoor de braadketel gebruiken waarin het vlees heeft gemarineerd. Als het vleesmengsel kookt, verlaag je de hitte zodanig dat het zachtjes kookt. Laat dit zo’n 2- 2.5 uur zachtjes koken of totdat het vlees uit elkaar begint te vallen. Schep regelmatig schuim af. Roer regelmatig en houd in de gaten of je tussendoor nog wat extra water moet toevoegen. Verwijder de laurierblaadjes.

3. Voeg de stroop, verkruimelde peperkoek toe. Meng alles goed. Nu zul je zien dat de stoverij er uit begint te zien als zuurvlees. Door de peperkoek bind je het mengsel. Proef of de smaken zo naar je wens zijn: als je van wat zoeter zuurvlees houdt, dan voeg je naar smaak nog wat stroop toe. Is het zuurvlees wat te zoet naar je idee, dan doe er je een beetje rode wijnazijn bij. Kruid naar smaak met peper en zout. Mocht je de saus te dun vinden dan zou je hem een beetje kunnen binden met een maizenapapje.

Serveer het Limburgse zuurvlees met bijvoorbeeld frietjes, fritessaus en appelmoes. Rode kool smaakt er trouwens ook heerlijk bij, evenals gekookte aardappeltjes.

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Vind ik superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht