Met dit basisrecept kun je alle kanten op. Maak er een super smaakvolle kippensoep mee, een romige saus of wat dacht je van heerlijke kippenragout? Wat je er ook mee doet, met dit kippenbouillon recept zorg je voor een heerlijke basis! Het allerlekkerste is deze bouillon als je hem een dag van tevoren maakt.

Kippenbouillon zelf maken
Als basis voor zelfgemaakte kippenbouillon gebruik ik twee biologische of scharrel kippenpoten. Net wat verkrijgbaar is. Door kip met botten te gebruiken voor de bouillon basis krijg je een nog diepere smaakvolle bouillon. Lees: dat is dus extra lekker! Het vlees van de kippenpoten is na het garen in de bouillon heerlijk mals en zacht en kun je prima gebruiken om er een heerlijke rijkgevulde kippensoep mee te maken. Of bewaar het vlees als vulling voor zelfgemaakte kippenragout. Heerlijk! Bouillon die je over hebt kun je trouwens prima invriezen. Super om zo’n lekkere bouillon achter de hand te hebben. 

Dit heb je nodig om kippenbouillon zelf te maken
(voor ongeveer 1.2 liter)

2 biologische of scharrel kippenpoten met huid
2 stengels bleekselderij, in grove stukken gesneden
2 grote wortels, geschild en in grove stukken gesneden
1 grote ui, gepeld en in grove stukken gesneden
1 prei (alleen het wit en lichtgroen), in grove stukken gesneden
2 laurierblaadjes
1 theelepel licht geplette zwarte peperkorrels (pletten kun je prima met de zijkant van een koksmes)
2 takjes verse tijm
2 takjes verse krulpeterselie
1 teentje knoflook, geplet (hoeft niet te worden gepeld)
3 kippenbouillon blokjes (bijvoorbeeld biologische of met minder zout)
1200 ml water

En zo maak je zelf kippenbouillon
1. Leg de kip in een grote braadketel. Doe alle overige ingrediënten erbij.

2. Breng de soepbasis aan de kook. Kook zachtjes gedurende 1 uur  met het deksel op de pan en schuim regelmatig af. In het schuim zitten onreinheden die tijdens het koken boven komen drijven. Die smaken niet lekker dus daarom schuim je dit af en gooi je dit weg.

3. Haal de kip uit de bouillon, verwijder het vel en gooi dit weg. Laat de kip afkoelen en scheur het vlees dan in stukjes. Gooi de botjes en oneetbare stukken (inclusief huid) weg. Zeef de soep en vang de bouillon op. Gooi de groenten weg (maar je kan deze natuurlijk ook in de bouillon laten). Laat de bouillon afkoelen en  schep het vet eraf (de volgende dag).  Bewaar tot gebruik in de koelkast of vries hem in. Je zelfgemaakte kippenbouillon is nu klaar. Voor welk gerecht ga jij deze heerlijke bouillon gebruiken?

Heerlijke kippenragout pasteitjes
Tip: je kunt met deze zelfgetrokken bouillon bijvoorbeeld deze heerlijke kippenragout pasteitjes maken met mijn beproefde recept. Onze persoonlijke feestdagen favoriet!

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lekkere chocolademousse van bonbonbloc misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

 

4 Responses to Kippenbouillon zelf maken

  1. Maris schreef:

    Heerlijk! Kippensoep is mijn meest favoriete soep van allemaal.

  2. Henrieke schreef:

    Lekker, ik ga hem opslaan! 🙂

  3. emmy schreef:

    ik heb het allemaal over geschreven in een schrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk