Italiaanse tomatensoep

27 maart 2020Dagmar
Blog post

Alweer een tijdje geleden bestelde ik verse Italiaanse tomatensoep van Crisp mee. Dat is een online boodschappendienst waar je allerlei heerlijke en verse producten kunt bestellen (no spon, just fan!). Echt iets voor mij dus (en als jij een foodie bent dan misschien ook voor jou). Maar even terug naar die tomatensoep: die is dus erg lekker. Zo lekker dat ik het leuk vond aan de slag te gaan met een zelfgemaakte versie. Ik roosterde tomaten in de oven om het beste in ze naar boven te halen. Met deze basis toverde ik uiteindelijk een lekkere grote pan dikke, zoete, kruidige Italiaanse tomatensoep met basilicum op tafel. Heerlijk! Bedankt voor de lekkere inspiratie Crisp!

Door tomaten te roosteren in de oven haal je het beste in ze naar boven en worden ze lekker zoet. En dat is een lekkere basis voor je zelfgemaakte tomatensoep.
Zin om deze lekkere geroosterde Italiaanse tomatensoep met basilicum te maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten voor Italiaanse tomatensoep
(voor ongeveer 2 liter soep)
1.5 kilo rijpe tomaten (geen waterbommetjes)
350 gram tomaten frito
1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
600 ml groentebouillon van 2 groentebouillontabletten
3 winterpenen
3 medium uien
2 teentjes knoflook
4 laurierblaadjes
1/2 theelepel gedroogde tijm
een flinke handvol verse basilicum
rode wijnazijn
olijfolie
wat lichtbruine basterd suiker of rietsuiker
peper en zout

Verder heb je een staafmixer nodig
 
Italiaanse tomatensoep recept
1. Verwarm de oven (electrische oven) voor op 175 graden. Breng een grote pan water aan de kook. Zet als het water kookt een grote kom gevuld met ijs en water klaar. Snijd het vel van de onderkant van de tomaten kruiselings in. Schep de tomaten in porties voorzichtig in het kokende water gedurende ongeveer 15 seconden. Dat gaat makkelijk en veilig met een schuimspaan bijvoorbeeld. Schep de tomaten daarna meteen in het ijswater. Pel het vel van de tomaten en gooi dit weg. Halveer de tomaten en schik ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met wat olijfolie, wijnazijn, peper, zout en suiker. Schuif de tomaten een uurtje in de oven.

2. Schrap de wortels en snijd in schijfjes. Snipper de ui. Bak ze samen zacht (zonder te kleuren) in ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Bak de uitgeperste knoflook een minuutje mee samen met de tijm en laurierblaadjes. Bak de tomatenpuree 2-3 minuten mee. Doe de tomaten frito erbij en kruid met peper en zout. Doe de geroosterde tomaten erbij en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook. Kook zachtjes gedurende 15 minuten. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een flinke handvol blaadjes (geen steeltjes) verse basilicum. Extra lekker: een beetje mascarpone mee pureren.

Lekker met foccacia of stokbrood met kruidenboter. Prima in te vriezen.
Fan van pompoensoep? Deze pompoensoep met wortel en gember is ook heerlijk!

Laat je het me weten als je iets vertruffelijks hebt gemaakt hier op de website of op social media? Superleuk!
Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg Vertruffelijk dan op social media!
 

Geniet ervan, Dagmar

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht