Hollandaise saus is een klassieke Franse saus op basis van ei en boter. Veel boter! Dat maakt deze saus ook zo gevaarlijk lekker. Naast de klassieke combinatie met gepocheerde eieren is Hollandaise saus ook een heerlijke saus voor bij asperges. En laat het nou net asperge seizoen zijn  icon-smile-o

Hollandaise saus
Hollandaise saus
Hollandaise saus
Deze hollandaise saus smaakt heerlijk romig en boterig. Heerlijk bij eggs benedict: gepocheerde eieren op een krokant broodje met ham en Hollandaise saus. Klik hier voor het recept. Naast bij asperges en eggs benedict is Hollandaise saus ook superlekker op een bagel met gerookte zalm en wat sla. Als je ook nog een gepocheerd ei erbij zou serveren dan is dit feestje op je bord helemaal compleet!

Dit heb je nodig voor 2 personen
2 eierdooiers, liefst van biologische eieren
een scheutje water
een paar druppels citroensap
125 gram gesmolten roomboter, eventueel geklaard
een snufje cayennepeper
witte peper en zout naar smaak

En zo maak je deze heerlijke hollandaise saus
1.Vul de bodem van een pan met ongeveer 3-4 centimeter water. Plaats hierop een kom. De kom moet de pan afsluiten, anders zou je je pijn kunnen doen aan eventueel wat ontsnappende stoom. Het is belangrijk dat het water niet kookt, anders stolt het ei dat samen met de boter de basis vormt voor de Hollandaise saus. Deze techniek waarin je een voedingsmiddel gaart of laat smelten heet au bain marie.

NB: je kunt de saus ook natuurlijk rechtstreeks in een koekenpannetje met een wat hoger randje bereiden.

2. Je maakt nu de Hollandaise saus door de eierdooiers in de warme kom schuimig te kloppen (liefst in 8-vom)met een scheutje water en het citroensap. Gebruik hiervoor een garde. Zodra deze schuimig en egaal van kleur is zet je de kom van het vuur. Voeg druppelsgewijs de gesmolten boter toe en blijf ondertussen goed kloppen. Voeg steeds pas wat nieuwe boter toe, als deze volledig is opgenomen. Als je Hollandaise saus schift, dan begin je opnieuw in een schone kom en een nieuwe dooier met citroensap en water. Zodra deze schuimig is, neem je hem van het vuur en roer je er gesmolten boter onder. Daarna doe je geleidelijk de geschifte saus erbij. Blijf goed kloppen, dan komt het goed.

3. Je Hollandaise saus is misschien wat te dik geworden, hij moet als het ware als een lintje van je garde lopen. Verdun hem eventueel tot deze gewenste dikte met wat water. Kruid de saus met de cayennepeper en wat versgemalen peper en zout naar smaak. Serveer hem meteen. Je kunt deze saus niet opnieuw opwarmen omdat de eieren dan zullen stollen.

Wijntip als je de Hollandaise saus bij asperges wilt serveren: sauvignon blanc en pinot grigio (verkrijgbaar bij supermarkt Jumbo, klik hier Houd je van asperges? Lees dan mijn handig artikel over het bereiden van asperges! Met o.a. een wijntip. 

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over vertruffelijk

Hallo, mijn naam is Dagmar, leuk dat je een kijkje neemt op vertruffelijk.nl! Op deze site deel ik een aantal van mijn favoriete recepten met je want ze zijn te lekker om voor mij alleen te houden. Ook zul je wat leuke nieuwtjes en artikels op het gebied van eten vinden. Veel plezier en vooral...eet smakelijk!

Copyright

Alle tekst, foto's, video's en illustraties op deze website zijn gemaakt door en eigendom van Vertruffelijk tenzij anders vermeld.

Het inhoudelijk overnemen van teksten, kopiëren van beeldmateriaal of het verspreiden van materiaal anders dan via de door Vertruffelijk aangeboden sociale media kanalen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming.

Het printen van recepten is uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik.

Copyright © 2015 Vertruffelijk