Hertenbiefstuk met rode portsaus

2 november 2016Dagmar

Hertenbiefstuk. Dat wilde ik al eeuwen eens zelf maken! Ik bedacht me dat een stroperige zoete rode portsaus er heerlijk bij zou smaken. En dat was ook zo! De rode portsaus breng je op smaak met wat wildfond, jeneverbessen en laurier. Flink inkoken en vlak voor het serveren wat klontjes roomboter onder de saus roeren. Je weet niet wat je proeft! Hertenbiefstuk is een lekker stukje wild dat ik persoonlijk het liefste saignant eet. Dat is nog een stapje voor medium rare. Wat is het verschil tussen gewone biefstuk en hertenbiefstuk denk je misschien? Aan hertenbiefstuk zit een lichte paté (dus lever?) smaak. Dat maakt dat hij net anders smaakt dan een gewone biefstuk. Maak dit gerechtje voor een bijzondere gebeurtenis of etentje. Je zult er indruk mee maken op je gasten en de moeilijkheidsgraad valt reuze mee. Kijk, van zo’n gerechtje word ik blij. Jij ook?

Hertenbiefstuk met rode portsausDeze hertenbiefstuk met rode portsaus is een heerlijk wildgerecht dat gemakkelijk is te maken. De stroperige saus glanst en past heel mooi bij de hertenbiefstuk. Een gerecht om indruk mee te maken. Pastinaakpuree en pommes duchesses passen er perfect bij. 

Dit heb je nodig voor 2 personen (hoofdgerecht)
2 herten biefstukjes (2 x 125 gram)
een flinke klont roomboter
een scheutje olijfolie
300 ml rode port
100 m wildfond
2 jeneverbessen
1 klein laurierblaadje
2 eetlepels koude roomboter in blokjes
peper en zout
verder heb je wat aluminiumfolie nodig

Zo maak je de hertenbiefstuk met rode portsaus
1. Doe de port, wildfond, jeneneverbessen en laurierblaadje in een steelpannetje. Kook in tot 1/3 en verwijder daarna de jeneverbessen en het laurierblaadje. Laat ondertussen de hertenbiefstukjes een halfuurtje op kamertemperatuur komen. Kruid ze met zout. Verhit de roomboter met de olijfolie en bak de hertenbiefstukjes in de gewenste garing. Zelf heb ik zo’n 2 minuten per zijde aangehouden. Hier lees je handige tips over het bakken van een perfecte biefstuk.  Kruid met peper en houd de biefstuk warm tussen aluminiumfolie.

2. Schenk het boter-oliemengsel weg, maar laat de aanbaksels zitten. Zet de pan terug op het vuur en schenk de gereduceerde (ingekookte) vloeistof erin om alle aanbaksels los te roeren (deglaceren). Breng zachtjes aan de kook en haal de pan dan meteen van het vuur.

3. Roer de klontjes boter onder de saus. Snijd de hertenbiefstukjes desgewenst in plakjes. Vrijgekomen vleessappen in de aluminiumfolie roer je ook onder de saus voor extra smaak. Roer tot de saus alle boter opgenomen heeft. Serveer de hertenbiefstukjes met de saus. Als de boter eenmaal in de saus zit, kun je hem niet meer goed opwarmen (hij schift dan).

Tip: serveer de hertenbiefstuk met een lekkere dot fluwelen pastinaakpuree en eventueel wat goudbruine pommes duchesses. Heerlijk!

Lijkt dit je een lekker en snel recept? Dan zijn is de biefstuk met rode wijnsaus en knolselderijpuree misschien ook wat voor jou. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex voor nog meer lekkere recepten. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166
Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht