Heerlijke kippenragout pasteitjes

18 november 2016Dagmar

Bros goudbruin roomboterbladerdeeg met een dikke romige vulling… Ik heb het natuurlijk over heerlijke pasteitjes met kippenragout! In december prijken ze steevast op ons Kerstmenu. En als het even kan ook op Oudjaarsdag. En ‘ derde’  Kerstdag. Zoals je vast al hebt begrepen ben ik dol op deze pasteitjes! Met enige trots vertel ik je graag hoe je deze heerlijke kippenragout pasteitjes kunt maken. Ik geef je mijn beproefde recept!

Allereerst is je basis erg belangrijk. Als die al heerlijk is, dan komt dat je kippenragout alleen maar ten goede. En die basis wordt gevormd door een heerlijke zelfgetrokken kippenbouillon. Voor deze kippenragout pasteitjes heb ik 700 ml van deze kippenbouillon gebruikt. En geloof me, het is zo ontzettend lekker om deze als basis te gebruiken.

Naast 700 ml kippenbouillon heb je voor 5 heerlijke kippenragout pasteitjes nodig:
55 gram roomboter
80 gram bloem
250 gram gaar kippenvlees (in stukjes)*
5 roomboter pasteibakjes
1 eetlepel gedroogde peterselie
een snufje nootmuskaat
peper en zout naar smaak
eventueel wat verse fijngesneden peterselie ter garnering

* Tip: als je mijn zelfgemaakte kippenbouillon gebruikt dan kun je het kippenvlees gebruiken wat je hierbij overhoudt. Lekker èn handig! Gebruik je kant-en-klare kippenbouillon gaar dan stukjes kip hierin en gebruik deze in dit recept.

Heerlijke kippenragout pasteitjes
 Dit is mijn beproefde recept voor heerlijke kippenragout pasteitjes. Een echte familiefavoriet tijdens de feestdagen. We zijn er dol op! Het enige dat deze pasteitjes nog lekkerder maakt is als je wat gebakken champignons bij de ragout doet. Nomnomnom!

En zo maak je deze heerlijke kippenragout pasteitjes

1. Maak de roux door 75 gram boter te smelten. Doe de bloem er in 1 x bij. Roer een paar minuutjes om de bloem te garen. Het mengsel kan wat korrelig zijn, dat is geen punt. Schenk vervolgens geleidelijk de kippenbouillon bij de roux en roer hierbij voortdurend. Tip: gebruik een garde.  Schenk er steeds pas weer een beetje nieuwe kippenbouillon bij als deze helemaal is opgenomen. Er moet een dikke saus ontstaan. Dit is je ragout basis.

2.  Doe de  stukjes kip erbij en warm alles goed door (niet meer laten koken). Proef de ragout en kruid deze naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en gedroogde peterselie.

3. Bak de pasteibakjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.

4. Schep een flinke soeplepel kippenragout in elk bakje en serveer.

Tip: het lekkerste smaakt deze ragout een dagje later. Hij laat zich prima (voorzichtig) opwarmen eventueel onder toevoeging van wat water of kippenbouillon als de ragout te dik en stevig is geworden door het afkoelen.

untitled-682
 Dit zijn de ingredienten voor de zelfgemaakte kippenbouillon die ik als basis heb gebruikt voor de kippenragout. Ik gebruikte kippenpoten om bouillon van te trekken. Bouillon trekken van kip met botten geeft zoveel meer smaak aan je bouillon en dus aan je ragout. 

Lijkt dit je een lekker recept? Dan is deze lasagna bolognese misschien ook wat voor je.

Wil je niets Vertruffelijks missen? Volg me dan op social media!
         

untitled-166

Bereiding, styling en foto’s: Dagmar

2 Reacties

  • Lena

    29 december 2015 at 9:05 pm

    Zalig, ik ben gek op kipragout! Deze komt op mijn lijstje ‘te maken’.
    Fijne jaarwisseling!

    1. Dagmar

      30 december 2015 at 8:33 pm

      Wij zijn er ook dol op, maar dat was denk ik wel duidelijk 🙂
      Ook een hele fijne jaarwisseling!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht