Haring tartaar

23 april 2016Dagmar

Maatjesharing met uitjes. Hollandser kan bijna niet! Toen ik een net-even-anders receptje wilde bedenken met haring kwam ik al snel op het idee voor deze haring tartaar. Ik sneed kleine blokjes van de maatjesharing en bracht deze op smaak met wat fijngesneden sjalot, augurk en kappertjes. Het sausje maakte ik op basis van light mayonaise, worcestersaus, tabasco en mosterd. En lekker dat deze haring tartaar was! Ik heb hem dus maar meteen voor jullie uitgewerkt. Haring tartaar met de lekkere bijpassende smaakjes van sjalot en augurk maar totaal anders door de bereiding en presentatie. Een heel lekker en bijzonder voor- of tussengerecht.

Haring tartaarHollands met een twist: deze haring tartaar smaakt heerlijk door de traditionele smaken maar ook weer totaal anders door de bijzondere bereiding. Door de haring tartaar te serveren met wat bieslook, wat druppeltjes olijfolie en een viooltje zet je niet alleen wat lekkers maar ook nog wat moois op tafel.

Dit heb je nodig voor 1 persoon (voor- of tussengerecht)
1 maatjesharing van ongeveer 60 gram (gefileerd en ontdooid zo nodig)
1/2 klein sjalotje (zeer fijn gesnipperd)
1 augurkje (zeer fijn gesnipperd)
1/4 theelepel kappertjes (grof fijngehakt)
1/2 theelepel gedroogde peterselie
een snufje fijngemalen zwarte peper en een snufje fleur de sel

Voor het sausje heb je nodig
1 eetlepel (light) mayonaise
1/2 theelepel worcestersaus
2-3 drupjes tabasco
1/4 theelepel mosterd
snufje selderijzout

Naar wens garnering zoals eetbare bloemen, bieslook en wat druppeltjes olijfolie van mooie kwaliteit.

Verder heb je een serveerring en een bain marie met ijs nodig. Een bain marie met ijs zijn twee kommen met ijsblokjes daartussen.

En zo maak je de haring tartaar
1. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar.

2. Verwijder zo nodig het stukje staart van de haring en gooi dit weg. Snijd de haring in kleine gelijke blokjes van ongeveer een  1/2 cm en doe ze in de bain marie met ijs.  Meng de blokjes haring hierin met de sjalot, augurk en kappertjes en breng op smaak met de peterselie, zwarte peper en fleur de sel. Door de haring in de bain marie met ijs te doen blijft hij aangenaam gekoeld en fris en dat is wel zo lekker bij dit gerechtje.

3. Meng voorzichtig de saus door de haring. Schep de haring in een serveerring en druk voorzichtig aan. Verwijder de serveerring en garneer de haring tartaar naar wens. Serveer meteen.

Er staan nog meer lekkere recepten met vis, schaal- en schelpdieren op vertruffelijk. Neem ook eens een kijkje in de receptenindex. Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op Facebook!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar

2 Reacties

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht