Groene pesto zelf maken

8 augustus 2020Dagmar
Blog post

Lekkere verse basilicum, geroosterde pijnboompitten, versgeraspte Parmezaan en goede olijfolie. Meer ingrediënten heb je niet nodig om zelf heerlijke groene pesto te maken. Zelfgemaakt is groene pesto nog veel lekkerder en het is beslist de kleine moeite waard om hem eens zelf te maken. Naast dit makkelijk receptje heb ik ook nog allerlei leuke en lekkere tips voor je wat je nog meer allemaal met deze lekkere groene pesto kunt doen!


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-470.jpg
Heerlijk om in de zomer de tuin in te lopen, wat verse basilicum te plukken (door mijn vader gekweekt, extra leuk) om vervolgens deze lekkere groene pesto te maken. Mijn versie is wat zachter qua smaak, persoonlijk vind ik dat net wat lekkerder dan die erg geconcentreerde en naar mijn smaak ietwat te heftige kant-en-klare pesto. Maar mocht je van meer uitgesproken smaken houden, dan kun je spelen met de verhoudingen tot de pesto naar jouw smaak is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is untitled-472.jpg
Zelf groene pesto maken is super simpel: je pureert alle ingrediënten met behulp van een staafmixer of kleine keukenmachine tot een dikke saus. Je kunt deze zelfgemaakte pesto een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen in ijsblokjesvormpjes kan ook, maar houd dan wel rekening met enig smaakverlies.

Ingrediënten om zelf pesto te maken
50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
ongeveer 20 blaadjes verse basilicum (liefst kleine blaadjes)
30 gram geroosterde pijnboompitten
ongeveer 75 ml milde extra vierge olijfolie
snufje peper en zout

Groene pesto recept
Je maakt de groene pesto door alle ingrediënten in de keukenmachine te doen en te mixen tot er een puree ontstaat. Met een staafmixer lukt dat ook prima.

Wat kun je met (overgebleven) pesto doen:
– Combineren met dit lekker romig venkelsoepje met gamba’s gebakken in knoflookolie
– Op een baguette gratineren met wat mozzarella en tomaat in de oven
– Gevogelte vullen
– Pasta pesto maken (met trofie pasta)
– Lekker op een stukje stokbrood als voorgerechtje
– Een lepel pesto in een (tomaten) soep met wat slagroom
– Verdunnen met wat olie en een beetje azijn voor een pesto saladedressing
– Ovenschotel met kip en pijnboompitten
– Een te vullen wrap mee insmeren
– Door de pastasaus
– Champignonhoedjes mee vullen
– Een koude pastasalade mee maken
– Zalmfilet mee insmeren en afbakken
– Het vertruffelijk recept ‘pasta van courgette met pasta en zalm’ mee maken
– Op een pizzabodem smeren en daarna beleggen
– Door wat rijst roeren
– Bij carpaccio
– Door wat ongezoete slagroom bij bijvoorbeeld gazpacho
– Door een omelet of frittata roeren
– Mengen onder gehakt voor Italiaanse gehaktballen
– Door wat sour cream roeren en serveren bij gebakken of gepofte aardappels
– Door wat roomboter mengen voor een heerlijke kruidenboter
– In de koelkast onder een laagje olie bewaren voor enkele dagen of invriezen in bakjes voor ijsklontjes.

Wil je geen updates van Vertruffelijk missen? Like Vertruffelijk dan op social media!

untitled-166

Bereiding, foto’s en styling: Dagmar  

2 Reacties

  • A.Laporte-Strijdhorst

    31 augustus 2020 at 4:23 pm

    heerlijk! leuke suggesties voor gebruik.

    1. Dagmar

      31 augustus 2020 at 9:24 pm

      Dankjewel! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht Volgend bericht